Вулводиния

Определение:

Дискомфорт в областта на влагалището, най-често описван като пареща болка, който е налице при абсолютна липса на видими белези в областта на влагалището или специфични клинични неврологични заболявания.

Вулводинията е хронична болка в областта около отвора на вагината (вулвата). Болката, усещането за парене и раздразнение в тази област могат да предизвикат ежедневен дискомфорт, който да доведе до липса на сексуални взаимоотношения и дори непоносима болка при продължително седене. Това състояние може да продължи с месеци или дори години.

Ако имате вулводиня, не оставяйте усещането за срам при обсъждане на симптомите, да Ви попречи да потърсите помощ! Има много налични възможности за лечение на вулводиния, които могат да намалят болката и дискомфорта.

 

Vulvodiniq

 

Симптоми:

Основният симптом, свързан с вулводиния, е болка в гениталната област, която може да се характеризира като:
• Парене
• Чувство за възпаление
• Щипане
• Чувство за протъркване
• Болезнено сношение (dyspareunia)
• Пулсиране в тази област
• Сърбеж

Болката, която усещате, може да бъде постоянна или периодична и като продължителност може да трае месеци или дори години, но също така може да изчезне така както се е появила. Много често болката започва в определен часови пояс на деня или е свързана с нервно напрежение. Може да усещате обща болка в областта на вулвата или болката може да бъде локализирана в определена област, като отвора на вагината (вестибюл).

Тъканта на вулвата може да изглежда леко възпалена или подута, но в болшинството от случаите изглежда нормално.

 

Кога е необходимо да се консултирате с лекар?

Въпреки че много често жените не споделят този проблем с лекаря си, вулводинията е сравнително често срещан проблем.

Ако изпитвате болка във вашата генитална област, споделете това с вашия доктор. Изключително важно е вашият доктор да изключи инфекциозни причини, които могат да предизвикат болка в областта на гениталите, като гъбични или бактериални инфекции, други кожни заболявания и общи заболявания като диабет. Също така е много важно да не се самолекувате многократно с лекарства за гъбични и други инфекции без да сте се консултирали с лекар.

 

Причини:

Лекарите нямат пълна яснота какво точно предизвиква състоянието вулводиния, но някои от основните фактори са:
• Нараняване или раздразнение на нервни окончания в областта около вулвата.
• Минали вагинални инфекции
• Алергии или повишена чувствителност на кожата
• Хормонален дисбаланс

Много жени, страдащи от вулводиния, са страдали в миналото от хронични гъбични инфекции в областта на вагината или рецидивиращи вагинити. Някои жени, страдащи от това състояние, имат история на сексуално насилие или неудовлетвореност от сексуалните контакти. Но повечето жени с вулводиния нямат причини. Вулводинията не е полово предавана болест и няма връзка за развитието на ракови заболявания в областта на половите органи!

 

Усложнения:

Поради факта, че може да бъде болезнено и разтройващо и може да Ви попречи да правите секс, вулводинията може да предизвика емоционален проблем. Например, притеснението да правите секс и страха от болка могат да предизвикат спазми в мускулите около вашата вагина (вагинизъм) и това допълнително да усложни проблема. Други усложнения могат да включват:
• Безпокойство
• Депресия
• Проблеми със съня
• Сексуална дисфункция
• Изкривено възприятие за собственото тяло и пълноценност като жена
• Проблеми с взаимоотношенията

Всичко това води до понижено качество на живот и емоционална нестабилност.

 

Необходими изследвания и диагноза:

Преди диагностицирането на вулвудиния, Вашият лекар ще Ви зададе въпроси за да получи по-добра представа за Вашата медицинска история, за да разбере местоположението, интензитета и срока на Вашите оплаквания.
За да се постави диагнозата, лекарят ще направи следните стъпки:
• Преглед на половите органи. По време на този преглед, Вашият доктор ще извърши визуална оценка на областта на външните генитали и вагина за индикация на инфекция или други причини, пораждащи Вашите симтоми. Дори и да няма визуални индикации за инфекции, трябва да се вземе проба за лабораторни тестове за вагинална инфекция.
• Тест с памучен тампон. По време на този тест, Вашият доктор използва влажен памучен тампон за да може нежно да провери за областта, където усещате болка.

 

Лечение:

Лечението на вулводиния се фокусира върху облекчаването на симптомите. Няма стандартизирано лечение, което да се прилага върху всяка пациентка. Може да откриете, че комбинация от различни средства биха били най-подходящи за Вас. Процесът може да отнеме седмици и дори месеци преди да почувствате подобрение на Вашите симптоми.

Вариантите за лечение включват:
• Медикаменти. Стероиди, трициклични антидепресанти или спазмолитици могат да помогнат за хроничната болка. Антихистамините могат да намалят чувството на сърбеж.
• Местни анестетици и невромодулатори. Медикаменти като лидокаин и други локални анестетици могат временно да облекчат симптомите. Местни обезболяващи може да прилагате 30 мин. преди полов акт за да се намали дискомфорта. Но използването на местни анестетици може да окаже влияние и на Вашия партньор и временно да чувствате изтръпване след сексуалния контакт. Друга алтернатива за локално лечение е Габапентин крем.
• Упражнения за малкия таз. Много жени с вулводиния страдат и от други болки в областта на малкия таз (тази област включва матката, пикочния мехур и дебело черво). Упражнения за мускулите в тази област могат да доведат до положителни резултати за облекчаване на болката.
• Хирургия. В случаи, в които е локализирана вулводиния и вестибулдиния, може да се направи операция, с цел премахване на засегнатата кожа и подлежащи тъкани и прекъсване на нервни окончания (vestibulectomy), което ще доведе до облекчение на болката при по-тежки и дълго продължаващи случаи.

 

Социална дейност и домашни методи за предпазване:

Следните съвети могат да Ви помогнат да контролирате симптомите на вулводиния:
• Студени компреси. Студените компреси, приложени външно в областта на вашите генитали, могат да помогнат за намаляване на болката и сърбежа.
• Седящи вани. Два до три пъти на ден, седнете удобно в хладка (не гореща вода) за 5 до 10 мин.
• Избягвайте стегнати чорапогащници или изкуствено бельо. Тесните дрехи ограничават въздушния поток към Вашата генитална област, което често води до повишаване на температурата и влагата, а това може да предизвика дразнене. Носете памучно бельо, за да може да циркулира въздуха и да усещате сухота.
• Избягвайте джакузита, СПА и горещи вани. Времето, прекарано в гореща вода, може да доведе до дискомфорт и сърбеж.
• Избягвайте дейности, които могат да окажат натиск върху Вашата вулва, като каране на колело или яздене на кон.
• Мийте се нежно. Почистването на засегнатата област не трябва да бъде грубо или пък да се миете прекалено често, тъй като това може да увеличи дразненето. Използвайте вода и щадящо измивно средство без алкали. Подсушете задължително след това. След къпане може да използвате успокояващи средства, без консерванти, като например медицински емолиенти, за да създадете защитна бариера.
• Използвайте лубриканти. Ако сте сексуално активни, задължително прилагайте лубрикант преди полов контакт.
• Опитайте антихистамини преди лягане. Те могат да помогнат за намаляване на сърбежа и да Ви помогнат да си починете добре.

 

Подкрепа и споделяне:

Може да Ви бъде полезно да разговаряте с други жени, които имат вулводиния. Разговорите с други жени, страдащи от този проблем, могат да Ви помогнат с информация. Ако мисълта за споделяне на тази информация с други Ви притеснява и Ви кара да се чувствате неудобно, Вашият лекар може да Ви помогне да се справите с проблема вулводиния.

 

За повече информация и лечение на вулводиния потърсете контакт с д-р Каляшева.

Запазете час
Вулводиния

Ценоразпис

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч. само чрез обаждане на телефонен номер.
Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч. само чрез обаждане на телефонен номер.

Имате въпроси?

Не се колебайте да запазите час при д-р Каляшева

Запазете час 0886 888 668

Контакти

0886 888 668
0885 880 990

Адрес

София, ул. Бяло поле 3, Бизнес център „Комфорт”, ет. 2, офис 6

Раб. време

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч.