Влагалищно течение

Влагалищното течение, още известно като флуор, е една от най-честите теми сред жените. В повечето от случаите то се възприема от жената за ненормално и признак на заболяване на половата система. Влагалищното течение е влагалищен секрет, образуван от малки жлезисти структури по дължината на вагината и маточната шийка, които произвеждат секрет под въздействието на хормонални стимули. Съдържа още мъртви клетки от влагалищните стени, млечно-кисели бактерии, нисък процент анаеробни бактерии и има нормално кисела реакция (pH 3.8-4.2). Здравото влагалище, при хормонно активните жени, нормално произвежда бяло течение (флуор) с кисело pH и по този начин поддържа вагината здрава и предотвратява възникването на потенциални инфекции. Ето защо можем да кажем, че влагалищното течение изпълнява важна защитна и очистителна функция в женската репродуктивна система.

В повечето случаи влагалищното течение е напълно естествено и физиологично явление при жени, които не са в менопауза. Количеството и миризмата му зависят от индивидуалните особености на жената и от деня на цикъла, а цветът му може да варира от напълно прозрачен до белезникав, в зависимост от хормоналната фаза на цикъла на жената. Така например, ако жената е в овулация, кърми или е сексуално възбудена, секретът ще бъде повече от нормален и с по-гъста консистенция. Миризмата на течението пък може да се промени, ако сте бременна, приемате хормонални препарати, имате инфекция, не спазвате добра интимна хигиена.

 

Кога трябва да се обърнете към специалист?

Ако забележите, че цветът, миризмата или консистенцията на секрета драстично са се променили (особено ако са придружени с вагинален сърбеж или парене), тогава може да се касае за симптом на инфекция или друго болестно състояние.

 

Вече уточнихме, че бялото влагалищно течение не е причина за безпокойство. Какво причинява появата на абнормно течение?

Всяко разстройство в баланса на нормалната микрофлора във вагината може да окаже влияние на миризмата, цвета и консистенцията на течението. Ето и някои по-чести причини за промяна на влагалищния секрет:
- неспецифични инфекции на вагината;
- трихомониаза – протозойна инфекция, обичайно причинена от незащитен секс със заразен партньор;
- хламидия или гонорея – полово предавани инфекции;
- гъбична инфекция;
- бактериална вагиноза - представлява нарушение на нормалната флора на влагалището;
- прием на противозачатъчни и други хормонални медикаменти;
- употреба на антибиотици и стероиди;
- вагинална атрофия, което се изразява в изтъняване и изсъхване на стените на влагалището след менопауза;
- диабет;
- употреба на силно алкални сапуни, лосиони, лубриканти;
- тазово възпалителна болест;
- патологични промени на шийката на матката;

 

Специфичните промени във вагиналното течение са различни и зависят от причината за него. Промените могат да бъдат: мътно и жълтеникаво при гонорея, съпроводено с уринарна дисфункция; пенесто, с жълт или зеленикав цвят с лоша миризма при трихомониаза; гъсто, бяло, като пресечено мляко при гъбична инфекция, съчетано с оток и болка около вулвата, сърбеж, болезнен сексуален акт; бяло-сиво или леко жълтеникаво с миризма на риба при бактериална вагиноза; кърваво - кафяво при нерегулярни менструални цикли или много по-рядко при цервикален или ендометриален рак и процеси, разрушаващи целостта на тъканите; розово след раждане (лохия).

Диагнозата на абнормно влагалищно течение се извършва от опитен лекар специалист, който подробно трябва да изясни кога започва течението, какви промени са ни обезпокоили - цвят; миризма; количество, как се променя във времето цикълът, имате ли парене, сърбеж, болка или друг дискомфорт, правите ли връзка между появата му и промени в сексуалния живот - нов партньор, необезопасен сексуален контакт, използване на лубриканти и сексуални играчки, анален секс. Задължително трябва да се вземе влагалищен секрет за микроскопско изследване и микробиологична диагностика.

 

Какво е лечението на патологичното влагалищно течение?

Ако забележите необичайно течение, потърсете лекарска помощ. Лечението зависи изцяло от причината за появата на патологичния секрет. 

С уважение: П. Каляшева

За повече информация и лечение потърсете контакт с д-р Каляшева.

Запазете час
Влагалищно течение

Ценоразпис

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч. само чрез обаждане на телефонен номер.
Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч. само чрез обаждане на телефонен номер.

Имате въпроси?

Не се колебайте да запазите час при д-р Каляшева

Запазете час 0886 888 668

Контакти

0886 888 668
0885 880 990

Адрес

София, ул. Бяло поле 3, Бизнес център „Комфорт”, ет. 2, офис 6

Раб. време

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч.