Вирусни молуски

Molluscum contagiosum

Заразните молуски се развиват в резултат на инфектиране на кожата на човек от вирус. Вследствие навлизането на вируса по повърхността на кожата, се развиват едно или повече малки бели или прозрачни мехурчета, наречени "заразни" молуски.

Инфекцията е с доброкачествен ход и има склонност към самоограничаване, т.е. възможно е и спонтанното им изчезване без провеждане на лечение.

Това заболяване дълго време беше считано за характерно за детската възраст, но през последните години зачестяват случаите на възрастни хора, инфектирани с вируса на заразните молуски по полов път. Ето защо, тази инфекция се разглежда в групата на полово предаваните инфекции.

 

 

КАК СЕ ПРЕДАВАТ ЗАРАЗНИТЕ МОЛУСКИ?

• При възрастните хора най-често инфектирането с вируса на заразните молуски става по полов път
• Възможно е предаването на вируса и чрез предмети като напр. кърпи и дрехи, които са били в контакт с инфектирана кожа
• Възможно е да се осъществи и т.нар. автоинокулация – когато, чрез ръцете си, човек пренася вируса от инфектираните кожни области върху други, които до момента не са били засегнати

 

КОЛКО ВРЕМЕ СЛЕД ИНФЕКТИРАНЕТО СЕ ПОЯВЯВАТ МОЛУСКИТЕ?

Периодът между инфектирането и появата на молуските върху кожата се нарича инкубационен период. Той продължава средно 2 до 3 месеца, като варира от 1 седмица до 6 месеца или дори година.

 

КАКВИ СА ПРОЯВИТЕ НА ЗАРАЗНИТЕ МОЛУСКИ?

Заразните молуски имат вид на миниатюрни мехурчета или възелчета, изпълнени с прозрачна или белезникава течност с леко хлътване в средната си част. Те се появяват няколко седмици след навлизането на вируса в кожата. За срок от 1 до няколко седмици те нарастват по размер и на повърхността им се наблюдава централно разположено, подобно на кратер на вулкан, хлътване. Цветът им най-често е еднакъв с цвета на околната кожа, но е възможно да са розови или кафеникави. Обичайно, засегнатият човек няма оплаквания и често дори не забелязва появата на молуските.

Рядко е възможно да се появят сърбеж или леко изразена чувствителност около молуските. Оставени без лечение, молуските имат склонност към бързо разрастване по брой и по размер, много рядко могат да изчезнат сами.

Най-често характерните кожни обриви при възрастните се разполагат в областта на външните гениталии, по бедрата, в областта на слабините и в долната част на корема. По-рядко могат да се наблюдават в областта на ануса. При децата кожните изменения най-често се намират по шията, лицето и ръцете, тялото.

ЛЕЧЕНИЕ : ДЕСТРУКЦИЯ С ХИМИЧНИ АГЕНТИ, КЮРЕТАЖ.

Често рецидивират.

За повече информация и лечение потърсете контакт с д-р Каляшева.

 

Запазете час
Вирусни молуски

Ценоразпис

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч. само чрез обаждане на телефонен номер.
Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч. само чрез обаждане на телефонен номер.

Имате въпроси?

Не се колебайте да запазите час при д-р Каляшева

Запазете час 0886 888 668

Контакти

0886 888 668
0885 880 990

Адрес

София, ул. Бяло поле 3, Бизнес център „Комфорт”, ет. 2, офис 6

Раб. време

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч.