Венерология

Венерология

Д-р Каляшева е дерматовенеролог със специалност "Дерматология и венерология" с над 20-годишен опит при диагностика и лечение на различни заболявания на кожата и венерологични инфекции! За венерологични прегледи и лечение Можете да я откриете в частния и кабинет по дерматология и венерология в дерматологичната й клиника "Дерма София", гр. София. 

 

Запазете своя час при д-р Каляшева на телефони 0886 888 668 и 0885 880 990 от 10:00 до 18:00 часа в делнични дни.

Какво представляват венерическите полово-предавани инфекции?

Полово-предаваните венерически болести са голяма група инфекциозни заболявания, които имат различни етиологични причинители – бактерии, микроорганизми, вируси, протозои. Тези заболявания се характеризират с разнообразна клинична симптоматика, но обединяващото между тях е еднаквият механизъм на предаване и разпространение на инфекцията – сексуалният контакт между партньорите. Тези заболявания са привилегия на човешкия род, развиват се по време на най-активния период от живота на индивида – по време на неговата полова зрялост и при тяхната поява навременните и точни диагноза и лечение са от огромна значимост.

Най-често срещаните сексуално предавани болести са: 

 • трихомоназа,
 • хламидиаза,
 • гонорея,
 • хепатит В,
 • генитален херпес,
 • СПИН,
 • човешки папилома вирус,
 • сифилис и т.н.

 

Видове венерически инфекции според начина на предаване

Бактериални инфекции

Някои полово предавани болести се причиняват от бактерии, като например хламидия, гонорея и сифилис. Тези инфекции обикновено могат да бъдат лекувани и излекувани с традиционни диагностични и терапевтични методи (като антибиотици), ако бъдат открити рано.

Вирусни инфекции

Други полово предавани инфекции се причиняват от вируси, като например ХИВ, херпес симплекс вирус (HSV), човешки папиломен вирус (HPV) и вирус на хепатит В (HBV). Вирусните полово предавани инфекции не могат да бъдат излекувани, но симптомите често могат да бъдат овладени с антивирусни лекарства.

Паразитни инфекции

Трихомониазата е пример за полово предавана инфекция, причинена от паразит. Тя може да се лекува с лекарства, отпускани с рецепта.


Симптоми при полово предаваните болести

Симптомите на полово предаваните инфекции могат да варират в широки граници в зависимост от вида на заболяването. Някои инфекции могат да предизвикат забележими симптоми като кожни неразположения, дразнене на лигавиците и вътрешни оплаквания:

 • генитални рани,
 • секрет,
 • сърбеж,
 • парене при уриниране
 • грипоподобни симптоми. 

Въпреки това много ППИ могат да бъдат и безсимптомни, което означава, че заразените лица може да не изпитват никакви симптоми, но все пак могат да предадат инфекцията на други хора.

Усложнения

Ако не се лекуват, полово предаваните инфекции могат да доведат до сериозни усложнения.

 Например:

Хламидията и гонореята могат да причинят тазово-възпалително заболяване (ВПИ) при жените, което може да доведе до безплодие или извънматочна бременност.

Нелекуваният сифилис може да премине през няколко етапа, като потенциално може да доведе до увреждане на различни органи и тъкани, включително сърцето, мозъка и нервната система.

Инфекцията с HPV може да доведе до генитални брадавици или различни видове рак, включително рак на шийката на матката, анален рак и рак на гърлото.

Инфекцията с ХИВ отслабва имунната система, което прави хората по-податливи на инфекции и някои видове рак.

Профилактика и тестване

Практикуването на безопасен секс, включително последователна и правилна употреба на презервативи, може значително да намали риска от предаване на сексуално предаваните инфекции. Освен това редовното тестване за СПИ е важно, особено за лица, които са сексуално активни или имат многобройни сексуални партньори. Тестването позволява ранно откриване и лечение на полово-предаваните инфекции, като намалява риска от усложнения и по-нататъшно предаване. Тестове за изследване на различните полово-предавани болести могат да правят пациенти от всички възрастови групи.

Видове болести и инфекции, предавани по полов път

В тази секция ще откриете видовете половопредавани болести и как да се справите с тях:

Сифилис

Сифилисът е инфекция, предавана по полов път, причинена от бактерията Treponema pallidum. Тя може да се предаде и от майка на дете по време на бременност или раждане, което води до вроден сифилис. Сифилисът преминава през няколко етапа, всеки от които има различни симптоми.

Първият стадий започва с появата на безболезнена рана - мястото, където бактериите са проникнали в тялото. Възможно е раната да остане незабелязана или да заздравее сама, дори без лечение, но инфекцията продължава и преминава в следващия етап.  Ако не се лекува, сифилисът преминава във вторичен стадий характеризиращ се с обрив, който може да се появи навсякъде по тялото, включително по дланите на ръцете и стъпалата на краката. След вторичния стадий сифилисът навлиза в латентна (скрита) фаза, по време на която няма видими симптоми, но бактериите остават в организма. Латентният сифилис може да продължи с години, а индивидите могат да останат безсимптомни по време на този етап. 

В някои случаи сифилисът може да премине в третичен стадий, който може да настъпи години или дори десетилетия след първоначалната инфекция. Третичният сифилис може да причини тежки и потенциално животозастрашаващи усложнения, включително увреждане на сърцето, мозъка, нервите, очите, кръвоносните съдове, черния дроб, костите и ставите. (Виж повече за Сифилис)

Трипер (Гонорея)

Гонореята е широко разпространена полово предавана инфекция (ППИ), причинена от бактерията Neisseria gonorrhoeae. Тя е насочена предимно към гениталния тракт, но може да инфектира и други области като уретрата, ректума, гърлото и понякога очите. Предаването става чрез сексуален контакт, включително вагинален, анален или орален секс, като хората могат да разпространяват инфекцията дори когато са безсимптомни. Симптомите варират в зависимост от мястото на заразяване, но обикновено включват болезнено уриниране, необичайно генитално течение, сърбеж и генитални рани или обрив. Ако не се лекува, гонореята може да доведе до тежки усложнения, като тазова възпалителна болест (ТВБ) при жените, епидидимит при мъжете, повишен риск от предаване на ХИВ, възпаление на ставите и дисеминирана гонококова инфекция. (Виж повече за Трипер)

Брадавици по половите органи (Кондиломи)

Гениталните брадавици, известни още като кондиломи или кондиломи, са вид полово предавана инфекция (ППИ), причинена от някои щамове на човешкия папиломавирус (HPV). Тези брадавици обикновено се появяват като малки, телесни или сивкави израстъци или подутини в гениталната или аналната област. Те могат да варират по размер и текстура - от малки и гладки до по-големи и с груба текстура, наподобяващи карфиол.

Макар че самите генитални брадавици обикновено не са вредни, те могат да причинят дискомфорт, сърбеж или кървене, както и да имат психологически ефект поради външния си вид. Освен това някои щамове на HPV, които причиняват генитални брадавици, се свързват и с повишен риск от развитие на рак на маточната шийка, анален рак, рак на пениса и други видове рак. Ето защо е от съществено значение лицата с генитални брадавици да потърсят медицински преглед и подходящо лечение за тяхното отстраняване. (Виж повече за Генитални брадавици)

Бактериална вагиноза 

Бактериалната вагиноза (БВ) е често срещана вагинална инфекция, причинена от дисбаланс на бактериите във влагалището. Обикновено влагалището съдържа смесица от полезни бактерии, но при БВ вредните бактерии, като Gardnerella vaginalis, нарушават този баланс. Този дисбаланс може да доведе до симптоми като тънко, сиво-бяло вагинално течение с мирис на риба, вагинален сърбеж или дразнене. Въпреки че точната причина за БВ не е напълно изяснена, някои фактори, като многобройни сексуални партньори, промивки или употреба на антибиотици, могат да увеличат риска от развитие на инфекцията. Диагнозата включва тазов преглед и лабораторни изследвания, а лечението обикновено се състои от антибиотици, приемани перорално или прилагани локално.

Въпреки че бактериалната вагиноза не се класифицира като инфекция, предавана по полов път (ИППП), тя е свързана със сексуална активност и може да повиши риска от заразяване с ИППП, включително ХИВ, ако не се лекува. Превантивните мерки включват практикуване на безопасен секс, избягване на промивки и поддържане на добра генитална хигиена. Бързото диагностициране и лечение са от решаващо значение не само за облекчаване на симптомите, но и за предотвратяване на усложненията и намаляване на риска от предаване на БВ на сексуалните партньори. (Виж повече за Бактериална вагиноза)

Баланити и баланопостити

Баланитът и баланопоститът са състояния, които засягат мъжката полова област, по-специално главичката на пениса (главичката) и препуциума (ако има такъв). Ето кратко обяснение на всяко от тях:

Баланитът се отнася до възпаление на главичката на пениса. То може да бъде причинено от различни фактори, включително лоша хигиена, дразнители, инфекции (като гъбични или бактериални инфекции), алергични реакции към определени вещества (като сапуни или латексови презервативи) или основни кожни заболявания (като псориазис или екзема). Симптомите на баланит могат да включват зачервяване, подуване, сърбеж, болка и отделяне на секрет от пениса. Правилната хигиена, избягването на дразнители и лечението на основните инфекции или кожни заболявания обикновено са основните подходи за справяне с баланита.

Баланопоститът е подобен на баланита, но включва възпаление както на главичката на пениса, така и на препуциума (ако има такъв). Това състояние често се среща при необрязани мъже поради топлата и влажна среда под препуциума, която може да благоприятства развитието на бактерии, гъбички или други микроорганизми. Баланопоститът може да е резултат и от лоша хигиена, инфекции, дразнители или основни кожни заболявания. Симптомите могат да включват зачервяване, подуване, сърбеж, болка, затруднено прибиране на препуциума и секрет. Лечението обикновено включва подобряване на хигиената, използване на локални медикаменти (като противогъбични или антибактериални кремове) и справяне с всички основни инфекции или кожни заболявания. (Виж повече за Баланити и Баланопостити)

Вирусни молуски

Вирусните молуски, често наричан просто заразни молуски, е често срещана вирусна инфекция на кожата, причинена от вируса на молускния контагиоз (MCV). Обикновено тя засяга деца, въпреки че може да се появи при хора на всякаква възраст. Molluscum contagiosum е силно заразен и може да се разпространи чрез пряк контакт кожа-до-кожа или чрез споделяне на предмети като кърпи или дрехи със заразен човек.

Инфекцията се проявява като малки, повдигнати, плътни или розови подутини по повърхността на кожата. Тези подутини могат да имат вдлъбнат център и могат да се появят навсякъде по тялото, но най-често се срещат по лицето, шията, ръцете, дланите и гениталиите. Лезиите на Molluscum contagiosum обикновено са безболезнени, но могат да станат сърбящи, възпалени или раздразнени, особено ако са надраскани или раздразнени. (Виж повече за Вирусни молуски)

Вулвит и Вулвовагинит

Вулвитът и вулвовагинитът са състояния, които включват възпаление във вагиналната област, но засягат малко по-различни части на женските гениталии.

Вулвитът се отнася конкретно до възпаление на вулвата, която е външната част на женските гениталии. Вулвата включва външните устни (големи срамни устни), вътрешните устни (малки срамни устни), клитора и областта около вагиналния отвор. Вулвитът може да бъде причинен от различни фактори, включително дразнене от химикали (като сапуни, парфюми или перилни препарати), алергични реакции, инфекции (като инфекции с дрожди или бактериални инфекции), хормонални промени или кожни заболявания (като екзема или склерозен лишей). Симптомите на вулвита могат да включват зачервяване, подуване, сърбеж, парене, болка и обрив или мехури по кожата на вулвата. 

Вулвовагинитът се отнася до възпаление както на вулвата, така и на вагината. Докато вулвитът е насочен конкретно към външната генитална област, вулвовагинитът разширява възпалението до вътрешния вагинален канал. Подобно на вулвита, вулвовагинитът може да бъде причинен от различни фактори, включително инфекции (като бактериална вагиноза или полово предавани инфекции), дразнене, алергични реакции, хормонални промени или основни кожни заболявания. Симптомите на вулвовагинит могат да включват сърбеж, парене, болка, зачервяване, подуване, необичайно вагинално течение (като гъсто, бяло течение ) и дискомфорт по време на уриниране или полов акт. (Виж повече за Вулвит и Вулвовагинит)

Генитален Херпес 

Гениталният херпес е често срещана инфекция, предавана по полов път (ИПП), причинена от вируса на херпес симплекс (HSV). Гениталният херпес се проявява като болезнени ранички или мехури по гениталиите, задните части или аналната област. Тези ранички могат да се разкъсат и да изпуснат течност, след което да се покрият с коричка и да заздравеят. Другите симптоми могат да включват сърбеж, парене, изтръпване и грипоподобни симптоми като треска, болки в тялото и подути лимфни възли. Много хора с генитален херпес обаче може да не изпитват забележими симптоми или симптомите им да са леки и да останат незабелязани.

Гениталният херпес е силно заразен и вирусът може да се разпространи чрез сексуален контакт, дори ако заразеният няма видими рани или симптоми. Веднъж заразен, вирусът остава в организма за цял живот, въпреки че може да остане в латентно състояние за определен период от време и след това да се активира отново, причинявайки повтарящи се епидемии. (Виж повече за Генитален херпес)

Трихомониаза (Трихомони)

Трихомониазата е често срещана инфекция, предавана по полов път (ИППП), причинена от паразит, наречен Trichomonas vaginalis. Тя засяга предимно гениталния тракт, включително уретрата при мъжете и вагината при жените. Трихомониазата се разпространява чрез сексуален контакт, включително вагинален полов акт, а също така може да се предаде от бременна на бебето по време на раждане.

Много хора с трихомониаза може да не изпитат никакви симптоми, но когато се появят такива, те обикновено се проявяват в рамките на 5 до 28 дни след излагането на паразита. Често срещаните симптоми на трихомониаза при жените включват вагинален сърбеж, парене, зачервяване и пенесто, жълто-зелено вагинално течение със силна миризма. Мъжете с трихомониаза могат да изпитват дразнене, парене или отделяне на секрет от пениса, както и дискомфорт по време на уриниране или еякулация. (Виж повече за Трихомониаза)

Хламидия

Хламидията е често срещана инфекция, предавана по полов път (ИППП), причинена от бактерията Chlamydia trachomatis (хламидии). Тя е една от най-разпространените полово предавани инфекции в световен мащаб и може да засегне както мъже, така и жени. Хламидиите се предават предимно чрез сексуален контакт. Тя може да се предаде и от заразена майка на новородено по време на раждането, което води до очни инфекции или пневмония при бебето.

Много хора, заразени с хламидия, може да не изпитат никакви симптоми, особено в ранните етапи на инфекцията. Когато обаче се появят симптоми, те могат да варират в зависимост от мястото на инфекцията. Често срещаните симптоми при жените могат да включват необичайно вагинално течение, усещане за парене по време на уриниране, болки в долната част на корема и кървене между менструациите. При мъжете симптомите могат да включват секрет от пениса, усещане за парене по време на уриниране и болка или подуване на тестисите.

Хламидиите могат да доведат до сериозни здравословни усложнения, ако не се лекуват, включително тазово-възпалителна болест (ПИД) при жените, която може да причини безплодие, извънматочна бременност и хронична тазова болка. При мъжете нелекуваната хламидия може да доведе до епидидимит (възпаление на тръбите, по които се пренасят сперматозоидите) и безплодие. (Виж повече за Хламидия)

СПИН (HIV)

СПИН означава синдром на придобитата имунна недостатъчност. Това е хронично, потенциално животозастрашаващо състояние, причинено от вируса на човешкия имунодефицит (HIV). ХИВ атакува имунната система, като по-специално се насочва към CD4 клетките (Т-клетките), които са от решаващо значение за способността на организма да се бори с инфекциите и болестите. Тъй като ХИВ прогресивно уврежда имунната система и броят на CD4 клетките намалява, организмът става по-податлив на опортюнистични инфекции и някои видове рак.

СПИН е най-напредналият стадий на ХИВ инфекцията, който се характеризира с тежък имунен дефицит и наличие на опортюнистични инфекции или ракови заболявания. Развитието на СПИН обикновено настъпва, когато броят на CD4 клетките спадне под определен праг или когато в присъствието на ХИВ се появят специфични опортюнистични инфекции или ракови заболявания.

Симптомите на СПИН могат да варират в широки граници в зависимост от наличните опортюнистични инфекции или ракови заболявания. Общите симптоми могат да включват постоянна температура, нощно изпотяване, умора, загуба на тегло, подути лимфни възли, диария и кожни обриви. Без лечение СПИН в крайна сметка е фатален, обикновено поради усложнения от опортюнистични инфекции или ракови заболявания. (Виж повече за СПИН)

Човешки папилома вирус (HPV)

Човешкият папиломен вирус (HPV) е група вируси, които инфектират кожата и лигавиците на хората. Съществуват над 100 вида HPV, които се класифицират на високорискови и нискорискови въз основа на връзката им с рака. Инфекциите с HPV са изключително често срещани и повечето хора ще бъдат заразени с HPV в някакъв момент от живота си.

Някои видове HPV причиняват вирусни брадавици по кожата, докато други засягат предимно гениталната област. Гениталните инфекции с HPV са най-често срещаните инфекции, предавани по полов път (ИПП). HPV инфекциите могат да се предават чрез сексуален контакт, включително вагинален, анален и орален секс. Те могат да се предават и чрез контакт кожа-в-кожа, дори ако няма видими брадавици или лезии.

Въпреки че повечето инфекции с HPV не предизвикват никакви симптоми и се изчистват сами без лечение, някои видове HPV могат да причинят генитални брадавици или да доведат до по-сериозни здравословни проблеми, включително различни видове рак. HPV е силно свързан с рака на маточната шийка, както и с рака на вулвата, вагината, пениса, ануса и орофаринкса (гърлото). Персистиращата инфекция с високорискови типове HPV е основният рисков фактор за развитието на тези видове рак. (Виж повече за Човешки папилома вирус)

Уретрит (Възпаление на уретрата)

Уретритът е състояние, характеризиращо се с възпаление на уретрата, която е тръбата, отвеждаща урината от пикочния мехур към външната част на тялото. Уретритът може да бъде причинен от различни фактори, включително инфекции, дразнители или наранявания.

Най-честата причина за уретрит е инфекция, обикновено от бактерии, вируси или по-рядко от други микроорганизми. Инфекциите, предавани по полов път (ИППП), като гонорея и хламидия, са чести причини за уретрит. Инфекции, които не се предават по полов път, като инфекции на пикочните пътища (ИПП), причинени от бактерии от храносмилателния тракт, също могат да доведат до уретрит.

Симптомите на уретрит могат да включват болка или усещане за парене по време на уриниране, честа или спешна нужда от уриниране, изтичане на секрет от уретрата, който може да е бистър, бял, жълт или зеленикав, сърбеж или дразнене около отвора на уретрата, кръв в урината.Уретритът може да бъде диагностициран чрез физически преглед, анамнеза и лабораторни тестове, като например анализ на урината или вземане на секрет от уретрата за установяване на наличието на инфекциозни агенти. (Виж повече за Уретрит)

Уреаплазма уреалитикум и Микоплазма

Уреаплазма уреалитикум и микоплазма са видове бактерии, които могат да инфектират пикочните и половите пътища и да доведат до различни здравословни проблеми. Ureaplasma urealyticum и Mycoplasma genitalium са два специфични вида, които обикновено се свързват с инфекции на пикочно-половата система.

Уреаплазма е род бактерии, които не притежават клетъчна стена и често се срещат в гениталния тракт. Съществуват два вида Ureaplasma, които често заразяват хората: Ureaplasma parvum и Ureaplasma urealyticum. Тези бактерии могат да причинят уретрит (възпаление на уретрата), цервицит (възпаление на шийката на матката) и други инфекции на пикочно-половата система. Инфекциите, причинени от Ureaplasma, обикновено се предават по полов път, но могат да се предадат и от майка на новородено по време на раждане. Инфекциите с уреаплазма често протичат безсимптомно, но могат да предизвикат симптоми като секрет от уретрата, парене по време на уриниране и тазова болка.

Микоплазмата е род бактерии, които нямат клетъчна стена и са сред най-малките свободно живеещи организми. Mycoplasma genitalium е вид микоплазма, която инфектира предимно урогениталния тракт и може да причини уретрит, цервицит, тазово възпалително заболяване (ПИД) и други проблеми с репродуктивното здраве. Инфекциите с Mycoplasma genitalium се предават по полов път и се свързват със симптоми като уретерен секрет, дизурия (болезнено уриниране) и тазова болка. Подобно на Ureaplasma, инфекциите с Mycoplasma genitalium могат да протичат и безсимптомно. (Виж повече за Уреаплазна уреалитикум и микоплазма)

Влагалищно течение

Вагиналното течение е нормално и често срещано явление при жените в репродуктивна възраст. То се отнася до течността или слузта, която естествено се произвежда от влагалището и шийката на матката, и изпълнява няколко важни функции, включително почистване на влагалището, поддържане на вагиналния pH баланс и предотвратяване на инфекции. Нормалното вагинално течение обикновено е прозрачно или бяло на цвят и може да бъде тънко или леко гъсто и лепкаво. То може да има и лека миризма, която не е неприятна. Някои промени във вагиналното течение обаче могат да показват скрити здравословни проблеми:

 • Необичайно течение: Промените в цвета (жълт, зелен, сив) или консистенцията (гъст, лепкав) на вагиналния секрет могат да означават инфекция, например бактериална вагиноза, кандидоза или трихомониаза. Необичайното течение може да бъде придружено и от симптоми като сърбеж, парене, дразнене или необичайна миризма.
 • Кърваво течение: Кърваво вагинално течение извън менструацията може да бъде признак на различни състояния, включително необичайно маточно кървене, полипи на шийката на матката или рак на шийката на матката или ендометриума. Важно е да потърсите помощ от медицинско лице, ако имате необяснимо кървене или кърваво течение.
 • Неприятно миришещо течение: Вагиналното течение със силна, неприятна миризма може да показва инфекция, като бактериална вагиноза или трихомониаза. Течението с неприятна миризма може да бъде признак и на други здравословни проблеми, като задържани чужди тела (напр. тампони), тазово-възпалителна болест (ПИД) или рак на шийката на матката или вагината.(Виж повече за Влагалищно течение)

 

Вулводиния

Вулводинията е хронично болково състояние, което се характеризира с постоянна, необяснима болка или дискомфорт в областта на вулвата, която включва външните полови органи на женската репродуктивна система. Болката може да е локализирана в определена област на вулвата или да е по-генерализирана, като засяга цялата вулвална област.

Вулводинията може да се прояви по различни начини, включително с усещане за парене, парене, режене, сърбеж, болезненост или пулсиране. Тежестта и честотата на симптомите могат да варират значително при отделните хора, а болката може да е постоянна или периодична. Дейности като седене, ходене, уриниране или полов акт могат да изострят симптомите и да влошат дискомфорта.

Точната причина за вулводинията не е добре изяснена, но се смята, че тя включва комбинация от фактори, включително увреждане или дразнене на нервите, хормонални промени, мускулни спазми, възпаление, генетична предразположеност или аномалии в обработката на болката от нервната система. Психологически фактори като стрес, тревожност или травматични преживявания в миналото също могат да допринесат за развитието или изострянето на вулводинията. (Виж повече за Вулводиния)

Контакти

0886 888 668
0885 880 990

Адрес

София, ул. Бяло поле 3, Бизнес център „Комфорт”, ет. 2, офис 6

Раб. време

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч.