Уретрит или възпаление на уретрата - лечение и симптоми

Urethritis

Инфекциозното или неинфекциозно възпаление на уретрата се нарича уретрит. Харектерни симптоми са наличието на дизурични оплаквания (често уриниране, болезнено уриниране, парене по време на уриниране). Според причинителя, уретритите се разделят на:

1.Инфекциозни, които биват: специфични и неспецифични.
2.Неинфекциозни - дължат се на химични, травматични и други причини.

Инфекциозните уретрити представляват възпалителен процес, възникнал най-често след полов акт. Неспецифичните бактериални уретрити могат да се предизвикат от сапрофитни микроорганизми (E. coli и др.), които са повишили вирулентността и количеството си поради причини, които могат да не са свързани със заразен сексуален партньор.
Специфичните уретрити се предизвикват от микроби, които най-често попадат в уретрата при полов контакт със заразен партньор.

 

Uretit i vuzpalqvaneНеинфекциозни уретрити се предизвикват от случайно или умишлено въведени в уретрата химични вещества или песъчинки, механично дразнене при мастурбация, използване на различни сапуни, лосиони или презервативи, или отделяне на песъчинки и камъни в пикочно-отделителната система.

Пациентите с уретрит се оплакват от изтичане на секрет от уретрата, зацапвания на бельото сутрин, зачервяване на отвора на уретрата. Болката е с характер на парене при уриниране. Усещат се стрелкащи болки по хода на уретрата извън микция (уриниране). Пациентите имат постоянни позиви за уриниране, с усещане за недостатъчно изпразване на пикочния мехур.

За поставяне на точната диагноза е много важно да се вземе секрет от отвора на уретрата за микробиологична посявка и за установяване на антибиотичната чувствителност. Взимат се проби и от урината, а понякога и от кръвта.
Лечението се провежда с уроантисептици или антибиотици. Прилага се и симптоматично лечение - болкоуспокояващи, витамини, нестероидни противовъзпалителни средства. По време на лечението пациентът трябва да ограничи половата си активност, тежки физически натоварвания и употребата на алкохол.

При абактериалните уретрити трябва да се отстранят механичните или химичните фактори, понякога се налага промяна на pH на урината, обилно приемане на течности, с цел да се предизвика полакиурия (често уриниране) и др.

 

За повече информация и лечение потърсете контакт с д-р Каляшева.

Запазете час
Уретрит или възпаление на уретрата - лечение и симптоми

Ценоразпис

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч. само чрез обаждане на телефонен номер.
Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч. само чрез обаждане на телефонен номер.

Имате въпроси?

Не се колебайте да запазите час при д-р Каляшева

Запазете час 0886 888 668

Контакти

0886 888 668
0885 880 990

Адрес

София, ул. Бяло поле 3, Бизнес център „Комфорт”, ет. 2, офис 6

Раб. време

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч.