Лечение на себорея

Seborrhoea

Себореята е често срещано, хронично-рецидивиращо патологично състояние на кожата. Наименованието произлиза от гръцките думи „sebum“ – лой и “rheo” – тека.

Точната причина за поява на страданието не е напълно изяснена, но със сигурност е доказана ролята на кожния сапрофит Malassezia furfur (Pityrosporum ovale), който е изолиран от кожата на пациентите с това заболяване. Често се съчетава с неврологични заболявания, например morbus Parakinsoni и е една от кожните прояви при СПИН.
Състоянието се среща във всички възрасти и при двата пола.

Най-често са засегнати т.нар. себорейни области (областите с най-голямо струпване на мастни жлези) – лицето (вежди, мустаци, назолабиални гънки) капилициума (corona seborrhoica), ретроаурикуларните гънки, средната част на гърдите и гърба.

Различаваме условно две форми на себорея – seborrhea oleosa (с повишено отделяне на себум) и seborrhea sicca (с намалено отделяне на себум). И при двете форми има обилна десквамация, особено в областта на капилициумът (пърхот).

В кърмаческа възраст себореята по капилициума се проявява с т.нар. crusta lactea, а в детска възраст – pseudotinea amiantacea. Клинично това е представено от струпване на здраво слепени белезникави сквамо-крусти.

Себорейният дерматит (dermatitis seborrhoica) е суперфициално възпалително заболяване на кожата, представено от еритемо-инфилтративни плаки, рязко ограничени и покрити с жълтеникави мазни сквами.

Всички форми се придружават от интензивен сърбеж, а кожата лесно се дразни и възпалява.
Себореята и себорейният дерматит често се съчетават с други кожни заболявания – акне, розацея и себорейна алоперация.

За повече информация и лечение на себорея потърсете контакт с д-р Каляшева. 

Запазете час
Лечение на себорея

Ценоразпис

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч. само чрез обаждане на телефонен номер.
Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч. само чрез обаждане на телефонен номер.

Имате въпроси?

Не се колебайте да запазите час при д-р Каляшева

Запазете час 0886 888 668

Контакти

0886 888 668
0885 880 990

Адрес

София, ул. Бяло поле 3, Бизнес център „Комфорт”, ет. 2, офис 6

Раб. време

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч.