Лечение на псориазис (Psoriasis)

Определение:

Широко срещана, хронично протичаща дерматоза, възникваща на основата на генетична предиспозиция и клинично изявяваща се с характерни еритемопапуло-сквамозни изменения.

Епидемиология. Псориазисът засяга 2,5-3% от населението на света. Броят на болните с псориазис в Европа е около 5 600 000, а в САЩ - около 5 000 000. Заболяването е по-често в северните части на планетата, докато към Екватора числеността на болните намалява. Псориазисът засяга еднакво и двата пола. Може да се появи във всяка възраст, но се наблюдават два възрастови пика - между 20-30 години и между 50-60 години.

 

Lechenie na psoriazis

 

Етиология и патогенеза. Все още не са напълно изяснени. Открити са определени гени, които са отговорни за отключването на клиничната картина на псориазиса. Счита се, че псориазисът е полигенно заболяване и често се съчетава с други значими социални заболявания като артериална хипертония, диабет, хиперлипидемия, автоимунни заболявания и др. На базата на генетичната предиспозиция, от една страна, и на външните провокиращи фактори от друга, става възможна клиничната изява на заболяването.

Неизвстни засега причини предизвикват сложна верига от имунологични реакции в кожата, в резултат на които в нея се развива възпалителен процес, водещ до ускорена пролиферация на кератиноцитите (времето за достигане на един кератиноцит от базалния слой до роговия слой и да отпадне се скъсява около 7-8 пъти) и нарушена диференциация (кератиноцитите) в псориатичната кожа запазват фрагменти от ядрата си и в роговия слой, където при здрава кожа липсват всякакви органели.

Псориазисът е полигенно заболяване. Като отключващи фактори могат да се посочат:
- Травми
- Инфекции
- Медикаменти
- Стрес

Псориазисът е хронично - рецидивираща болест. Тя не е заразна и не се лекува напълно. След ефективно лечение, пациентите обикновено имат ремисия на заболяването. Тази ремисия продължава различно време, докато не настъпи нов рецидив. Ето защо, за да се удължи периодът на ремисия и за да се намали тежестта на евентуален рецидив, лечението на псориазиса трябва да е продължително, дори непрекъснато, с подходящи средства за поддържаща терапия.

За повече информация и лечение на псориазис потърсете контакт с д-р Каляшева.

Запазете час
Лечение на псориазис (Psoriasis)

Ценоразпис

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч. само чрез обаждане на телефонен номер.
Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч. само чрез обаждане на телефонен номер.

Имате въпроси?

Не се колебайте да запазите час при д-р Каляшева

Запазете час 0886 888 668

Контакти

0886 888 668
0885 880 990

Адрес

София, ул. Бяло поле 3, Бизнес център „Комфорт”, ет. 2, офис 6

Раб. време

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч.