Контуриране на лицето – всичко важно при оформяне на лицев контур

 Какво се има предвид под оформяне контура на лицето или контуриране на лице? Естествените процеси на стареене на кожата, носят със себе си поява на бръчки, загуба на мастна тъкан и съответно обеми. Костраната структура също претърпява промени с напредване на възрастта, което може да доведе в промяна на брадичката и скулите. Не веднъж сме казвали, че формата на лицето с младежко излъчване, е обратен триъгълник. С течение на времето обаче, той се обръща и лицето придобива уморен и тъжен вид. Специалистът трябва да вземе предвид цялостното състояние на структурата на лицето, неговото изменение и останалите белези на стареене. На тази основа той може да направи правилна преценка по какъв начин да моделира и коригира съответния лицев контур.

Назад във времето, подобна промяна бе възможна само чрез оперативен лифтинг. Днес, естетичната дерматология има непрекъснато разширяваща се гама от възможности за различни процедури за подмладяване. Дерматологичните процедури може да включват инжекционни филъри, ботулинов токсин, пилинги, мезотерапия и др. Изключително популярен вариант включва инжектиране на дермални филъри за лицето, контуриране и увеличаване обема, като заместител на инвазивни хирургични възможности.

Предизвикателство пред естетичните дерматолози в днешно време е да се преразгледа начина, по който се възприема традиционното лечение за стареене на лицето. За да се постигнат оптимални резултати, за да се предостави на пациентите по-младежки, по-мек вид, който едновременно трябва да е симетричен и хармоничен. За тази цел, не трябва да се слагат рамки, както и да не се поставя фокус само в коригиране на отделни бръчки, линии или гънки, а да се разгледа лицето в неговата цялост.

контуриране на лицето

Лицето и неговите форми

Лицето губи обем, образуват се гънки, кожата започва да се отпуска неравномерно. Задължението на лекаря е да има "двойно виждане". Първо, да бъде в състояние да види ясно областите, в които има загуба на обем и да покаже тази загуба на пациентите, и второ, да бъде в състояние да визуализира това, което ще се постигне с предлаганата процедура.

Генетичната предразположеност, вътрешния и външен начин на живот, пол, раса, вид на кожата оказват влияние на начина и степента на остаряване при хората. Поради тази причина, лекарят трябва да има индивидуален подход към всяко лице, за да се избегнат нежелани естетически резултати.

Всяка област на лицето има своя специфичен начин на стареене

В зоната на челото, клиничните признаци на стареене могат да включват статични бръчки и линии, които се влошават с мимики, мимически бръчки, загуба на обем, както и признаци на фотоувреждане.

Средната лицева зона – бузите и скулите, е уязвима по отношение на лека до тежка загуба на обем, със или без бръчки. Тези промени най-често са асиметрични от двете страни на лицето. Обемът мигрира надолу и обръща формата т.нар. “триъгълник на младостта”. Процедурата оформяне на скули с филър може да върне V-образната форма, което да подобри симетрията на лицето. 

Долната трета на лицето, обхваща периоралната област, устните и брадичката. При нея характерни са назолабиалните гънки, които с времето се задълбочават. Устните са особено уязвими към многото причини за стареене и могат да загубят обем, форма и височина. Над горна устна се появяват малки бръчки, особено видими при говорене.

Особено важно за всички зони, както и двете страни на лицето, е да бъдат в хармония. Всяка зона може да се нуждае от индивидуални техники за подмладяване. Например, скулите и назолабиалните гънки могат да бъдат най-добре повлияни чрез увеличаващи обема техники. Чрез апликация на филър в устните може да се възстанови контура и да се създаде обем. Симетрията е задължителна: горните и долните устни трябва да бъдат балансирани, за да не се губи естествения вид на лицето и да не се стига до ефекта "патешки устни”.

Какви са необходимите продукти за контуриране на лице?

Решенията за третиране са базирани на тежестта на стареене, дали бръчките се дължат на мимики и в кои зони обемът е загубен. Разработването на план, избор на пълнители и брой процедури осигурява на пациентите по-предвидими резултати и води до по-хармонична и естествена визия.

Има много фактори, които влияят на избора на продукт. Трябва да се обсъди с пациента кой продукт е най-подходящият за него, като се обясни тип, дълготрайност (3-6 месеца или повече), какъв ще бъде крайният резултат с различните пълнители, цена и др.

При някои пациенти, оптимален резултат може да се постигне чрез третиране на множество зони на лицето в едно посещение. Този подход създава по-добра хармония и баланс, подобрява се естетичния вид и повишава удовлетвореността на пациентите. 

Важно е също така да се използва адекватен продукт по време на първоначалната сесия на лечение, за да се увеличи времевия интервал между ретуш или процедури за поддръжка. Една от най-големите грешки, които се правят, е „препълване“ на лицата на пациентите, след като е запълнен обема на лицето преди няколко месеца, второто третиране не е необходимо да бъде със същото количество продукт. Пациентите никога не се нуждаят от същото количество, както при първоначалното запълване на обем, освен ако не са посещавали лекаря си в продължение на години.

След като лекарят и пациентът са взели решение за увеличаване на меките тъкани, като най-подходящият вариант на лечение, те трябва да обсъдят избора на запълващия продукт. Както и дали тези процедури ще бъдат използвани самостоятелно или в съчетание с други подмладяващи такива, като например пилинг, мезотерапии или ботулинов токсин.

Какъв трябва да бъде крайният резултат от оформяне контура на лицето?

Общата цел на подмладяване и контуриране на лицето е да се предостави на пациента по-мек, по-младежки вид. Резултатът трябва да бъде лице, което изглежда балансирано и хармонично. Добрият дерматолог трябва да бъде добре информиран за различните опции дермални пълнители, техники на инжектиране, както и комбинирани терапии, за да се осигури на всеки пациент оптимален резултат.

Пациентите трябва да бъдат удовлетворени от резултатите, когато се погледнат в огледалото след проведените процедури, но околните хора да не разбират за намесата на естетичната медицина.

С уважение: Петрана Каляшева

 За повече информация потърсете контакт с д-р Каляшева.

Запазете час
Контуриране на лицето – всичко важно при оформяне на лицев контур

Ценоразпис

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч. само чрез обаждане на телефонен номер.
Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч. само чрез обаждане на телефонен номер.

Имате въпроси?

Не се колебайте да запазите час при д-р Каляшева

Запазете час 0886 888 668

Контакти

0886 888 668
0885 880 990

Адрес

София, ул. Бяло поле 3, Бизнес център „Комфорт”, ет. 2, офис 6

Раб. време

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч.