Процедури за подмладяване и как да се комбинират за още по-добър ефект

В стремежа си към младежка и сияйна кожа много хора се обръщат към естетичните процедури, за да възвърнат младостта и свежестта на кожата си. С напредъка на естетичната дерматология, комбинирането на няколко процедури се превърна в ефективна стратегия за постигане на цялостни и трайни резултати за подобряване на състоянието на кожата. 

Тези синергични подходи са насочени към различни третиране на различни признаци на стареене - от бръчки и фини линии до отпусната кожа и неравномерна текстура, загуба на обем, и коригиране на асиметрии - като се използват силните страни на всяка процедура. В тази статия се разглеждат някои от най-ефективните комбинации от подмладяващи естетични процедури, като се проучва как те работят заедно, за да подобрят и удължат процеса на подмладяване, като ви гарантират, че ще изглеждате и ще се чувствате по най-добрия начин.

 

Възможно ли е с една естетична процедура да постигнем желания резултат?

За съжаление, рекламният маркетинг на много продукти убеждава, че единична процедура с един продукт ще се погрижи за цялостното състояние на кожата Ви и ще подмлади Вашето лице. На практика, това рядко се случва. Отговорният лекар е този, който подробно ще Ви обясни какво точно да очаквате от определена манипулация. Всички лекари, които практикуват естетична дерматология, са се убедили, че подмладяването и поддържането на естетически вид е процес на добре планирани и последователни действия.

Единствено комбинираното, планирано и оптимално дозиране на различни продукти за подобряване вида на кожата довежда до изключително задоволителни и трайни резултати.


Как старее кожата?

Стареенето на кожата протича на няколко етапа, като се започне с ранните признаци в края на 20-те и началото на 30-те години, характеризиращи се с фини бръчки, намаляване на еластичността на кожата и появата на пигментни петна,  производството на колаген и еластин намаляват и клетъчното обновяване се забавя. През 40-те и 50-те години бръчките се задълбочават, кожата става по-тънка и по-суха, появяват се старчески петна и видими капиляри, тъй като естествените възстановителни механизми на кожата отслабват. Към 60-те години и след това значителната загуба на обем и еластичност води до отпускане, по-изразени бръчки и по-изразени неравности по лицето, като кумулативните негативни ефекти върху кожата от вредни въздействия като незащитената и продължително време изложена на слънце кожа и нездравословен начин на живот стават все по-очевидни.

ПРИ СТАРЕЕНЕТО НА КОЖАТА ТРЯБВА ДА СЕ ВЗЕМАТ ПОД ВНИМАНИЕ МНОГО НЕЩА, ОСНОВНИТЕ ОТ ТЯХ СА:

 • Загуба на обем
 • Нива на загуба на колаген
 • Привични експресивни физиономии
 • Уникални мускулни контракции при говорене и гримасничене, които довеждат до мускулни промени и оставят следи върху повърхността на лицето

Кои видове процедури за подмладяване на кожата могат да се комбинират?

Типична „анти-ейджинг“ програма се състои от редица взаимнодопълващи се антиейдж процедури за постигане на оптимално подмладяване на кожата и решаваща гореспоменатите кожни проблеми вследствие на стареене. В общия случай включва:

 • инжектиране на продукт за отпускане на мускулите, като Botox или Dysport -  с цел да се елиминират дълбоки бръчки, които са предизвикани от често повтарящи се мускулни контракции;
 • хиалуронови пълнители и стимулацията на колагена със Sculptra, Radiesse, Ellanse - за запълване на финни бръчки и линии и подобряване текстурата на кожата се използват подходящи мезотерапии, скинбустери и апаратно подмладяване с различна светлина
 • лазерно подмладяване
 • радиочестотен лифтинг

 

Процедура по поставяне на ботокс

Ботоксът е широко използвано, минимално инвазивно лечение срещу признаците на стареене, което може ефективно да намали появата на фини линии и бръчки. С процедурата, подготовката и последващите грижи можете да постигнете оптимални резултати и да се радвате на по-младежки и свеж вид. Винаги се уверявайте, че процедурата се извършва от квалифициран и опитен специалист, за да се постигне максимална безопасност и ефикасност.

Ботоксът временно блокира нервните сигнали към инжектираните мускули, като им пречи да се свиват. Това отпускане на мускулите води до по-гладка кожа в третираните зони. Редовните процедури с ботокс могат да предотвратят задълбочаването на съществуващите бръчки и образуването на нови, като сведат до минимум движението на мускулите -  главна причина за образуването на бръчки.

Инжекциите с ботокс са бързи, обикновено отнемат около 10-15 минути и не изискват хирургическа намеса или значителен възстановителен период. Пациентите често могат да се върнат към обичайните си дейности веднага след лечението.

Ботоксът е много ефективен за намаляване на появата на динамични бръчки, като осигурява по-гладък и младежки вид.

- Изглажда хоризонталните линии на челото.

- Намалява бръчките около очите.

- Намалява вертикалните линии между веждите (глабеларни линии).

- При бруксизъм, за да се спре стискането на зъбите и да събере долната част на лицето.

- За изглаждане на „портокалова“ брада.

 

Поставяне на дермален филър

Поставянето на дермални филъри е изключително популярна подмладяваща процедура особено за третиране на фините линии и бръчки, както и за коригиране контура на лицето. Отново рекламният маркетинг често кара хората да вярват, че една спринцовка филър ще ги направи да изглеждат млади. Но спринцовка от 1мл. филър се равнява на една част чаена лъжичка обем – крайно недостатъчно, когато целта е да се запълнят доста видими бръчки и загуби на обем.

Най-често използвани са временните филъри, тъй като те довеждат до непосредствен резултат за попълване на бръчки и коригиране на обеми. При използването на хиалуронови филъри процедурата се повтаря на всеки 6 - 9 месеца или на повече. Когато процедурата се повтори, ефектът е по-дълготраен.

Стимулацията на колаген със Sculptra, Radiesse, Elanse е изключително ефективна сама по себе си. След инжектирането на резорбируеми микрочастици, кожата синтезира нови колагенови влакна след няколко месеца. Този нов колаген стои естествено и има задоволителен ефект до 2 години.

Тези комбинации от филъри, ботокс, мезотерапии, скинбустери и лазери винаги вървят заедно с програма за ексфолиране на кожата - пилинги с киселини и лазерен ресърфейсинг. Правилното комбиниране и последователност на всички тези процедури могат да запазят свежия и младежки вид на лицето Ви.

Запомнете 6 правила, които трябва да следвате, за да бъдете доволни от всяка естетична манипулация:

 1. Обсъдете многократно с Вашия дерматолог каква представа има той за Вашите устни, скули, визия като цяло и какво желаете Вие. Носете снимки от младежките си години, носете примерни снимки на това, което бихте желали да се получи като краен резултат.
 2. В никакъв случай не настоявайте за обеми, по-скоро говорете за подмладяване.
 3. За да изберете Вашия лекар, се уверете в неговата квалификация и резултатите, постигнати върху пациентите. Не на последно място - продуктите, които използва. Не се притеснявайте, че една среща и консултация няма да бъдат достатъчни, за да се убедите в крайния естетически резултат на манипулацията. Повярвайте ми, добрият дерматолог ще Ви отдели колкото са необходими консултации, за да се чувствате сигурни в неговите ръце!
 4. Запознайте се с информираното съгласие и обсъдете с Вашия лекар евентуалните странични ефекти, които, макар и рядко, могат да настъпят.
 5. Запомнете, че добрият лекар е този, който ще Ви отдели достатъчно време за: консултация; подробно разясняване на най-добрия за Вас начин за подмладяване; подробно запознаване с предишни Ваши манипулации и удовлетвореността и неудовлетвореността Ви от тях; задължително Ви разпита подробно за евентуални заболявания (най-вече автоимунни и алергични).
 6. Обемът не означава красота! Най-добрият оператор е този, чиято намеса никой не би разбрал, дори и най-близките Ви!

 

Процедура по лазерно подмладяване

Лазерното подмладяване е популярна неинвазивна козметична процедура, целяща изглаждане на текстурата, стягане на кожата и подобряване на цялостния вид на кожата чрез използване на концентрирана светлинна енергия. Процедурата лазерно подмладяване е насочена към различни проблеми на кожата като фини линии, бръчки, увреждания от слънцето, белези и хиперпигментация. Процедурата води до стимулиране на производството на колаген, което подобрява еластичността на кожата, видимо намаляване на бръчките и регенерация на кожата. 

Подготовката за лазерно подмладяване включва консултация с дерматолог, за да се обсъдят целите, нуждите на кожата и медицинската история и да се определи най-подходящият тип лазер. Инструкциите преди процедурата обикновено включват избягване на излагането на слънце и преустановяване на употребата на определени продукти за грижа за кожата. По време на процедурата кожата се почиства и може да се приложи локален анестетик, за да се сведе до минимум дискомфортът. Лекарят използва ръчно лазерно устройство, за да подаде контролирани светлинни импулси към целевите зони, като сесията продължава между 30 минути и един час.

Грижата след процедурата е от решаващо значение за постигане на оптимални резултати и включва справяне с непосредствените последици, като зачервяване, подуване и усещане за слънчево изгаряне. Охлаждащите гелове или ледените компреси могат да помогнат за успокояване на кожата, а освен това е важно да се избягва излагането на слънце и ежедневно да се нанася широкоспектърен слънцезащитен крем. Времето за възстановяване е различно, като при аблативните процедури е необходим престой от няколко дни до седмица, докато при неаблативните процедури престоят обикновено е минимален. За постигане на желания резултат може да са необходими последващи сеанси, като дерматологът ще предостави конкретни инструкции за последващи грижи.

Ползите от лазерното подмладяване включват подобрена текстура и тонус на кожата, намаляване на фините линии и пигментацията, обновяване на кожата, както и засилено производство на колаген, което води до по-стегната и еластична кожа веднага след процедурата. Процедурата е минимално инвазивна, с по-малко рискове и по-малко време за възстановяване в сравнение с хирургичните варианти, и ефективно решава широк спектър от проблеми с кожата. С подходящи грижи след процедурата и защита от слънцето резултатите могат да бъдат дълготрайни и да продължат да се подобряват с течение на времето. Гарантирането, че процедурата се извършва от квалифициран специалист, увеличава безопасността и ефикасността.

 

Радиочестотен лифтинг

Радиочестотният (RF) лифтинг е неинвазивна козметична процедура, която използва RF енергия за стягане на кожата, намаляване на бръчките и подобряване на текстурата на кожата като стимулира производството на колаген и еластин. Тази процедура има прекрасен ефект на подмладяване без хирургическа намеса. Различните радиочестотни устройства, включително монополярни, биполярни и мултиполярни, могат да се насочват към различен слой на кожата, за да осигурят персонализирано лечение за всеки пациент.

Подготовката за радиочестотен лифтинг включва консултация с квалифициран специалист, за да се обсъдят проблемите на кожата и нуждите и желанията на пациента. Преди процедурата пациентите трябва да избягват излагане на слънце, солариум и ексфолиращи средства. По време на процедурата върху кожата се нанася проводящ гел, а специалистът използва ръчно радиочестотно устройство, за да достави енергия, която предизвиква усещане за затопляне. Сеансът обикновено трае между 30 минути и един час, няма болка и дискомфорт.

Грижата след процедурата включва леко зачервяване и затопляне на третираната зона, които обикновено отшумяват в рамките на няколко часа. Пациентите трябва да използват успокояващ крем и да избягват горещи душове или сауни в продължение на 24 часа. Ежедневното нанасяне на широкоспектърен слънцезащитен крем е от решаващо значение за защита на третираната кожа и удължаване на резултатите. За постигане на оптимални резултати често са необходими няколко сеанса с интервал от седмица.

Ползите от радиочестотния лифтинг включват неинвазивно стягане на кожата дори и в дълбоките й слоеве, ефективно намаляване на бръчките и дългосрочно подобряване на текстурата и еластичността на кожата поради стимулиране на колагена. Процедурата е безопасна за всички типове кожа и може да се използва за различни зони на тялото. С минимален дискомфорт и без престой, RF лифтингът позволява на пациентите да се върнат към нормалните си дейности веднага, което го прави удобен и ефективен вариант за забавяне процеса на стареене на кожата.

Преди да пристъпите към която и да е естетична процедура, консултацията с дерматолог е задължителна!

Д-р Каляшева извършва всяка една от тези подмладяващи процедури за лице - цени можете да откриете в Ценоразпис.

За повече информация потърсете контакт с д-р Каляшева.

Запазете час
Процедури за подмладяване и как да се комбинират за още по-добър ефект

Ценоразпис

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч. само чрез обаждане на телефонен номер.
Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч. само чрез обаждане на телефонен номер.

Имате въпроси?

Не се колебайте да запазите час при д-р Каляшева

Запазете час 0886 888 668

Контакти

0886 888 668
0885 880 990

Адрес

София, ул. Бяло поле 3, Бизнес център „Комфорт”, ет. 2, офис 6

Раб. време

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч.