Какво е PRP Терапия (Плазмотерапия) или така нареченият Вампирски лифтинг?

PRP плазмотерапия

Плазмотерапия /известна като вампирски лифтинг/ е вид естетична подмладяваща процедура, при която се инжектира автоложна плазма от пациента, богата на тромбоцити (A-PRP) и представлява един от модерните начини за подмладяване и освежаване на кожата.

PRP е технология за подмладяване и възстановяване на тъканта на клетъчно ниво чрез интрадермално приложение на богата на тромбоцити плазма с цел тъканна регенерация. С други думи казано, течната част на кръвта, която съдържа витамини, ензими, протеини, хормони и други вещества, която е взета от пациента минути преди процедурата е в основата на процеса.

PRP терапията увеличава производството на колаген, като кожата става по-стегната, по-плътна подобрява еластичността и тонуса й, изравнява тена, благодарение на автоложната плазма. Вампирският лифтинг работи за стимулиране на диференциацията и пролиферацията на стволови клетки, спомага за образуване на нови кръвоносни съдове в кожата и подобрява кожната микроциркулация. Методът с прилагането на PRP плазма e отличен вариант за регенериране на повърхностните слоеве на кожата, както и третиране на упорити проблеми като косопад, заздравяване на рани, редуциране на тъмни кръгове под очите и намаляване на видимите признаци на стареене на кожата като бръчки и фини линии.

 

Плазмотерапията – богата на тромбоцити плазма има широко приложение в медицината

PRP-методът започва да се използва още преди двадесет години от лицево-челюстни хирурзи – с цел да се ускори заздравяването на рани чрез самостоятелна тъканна регенерация. След това технологията се разпространява за лечение на различни кожни заболявания в ортопедията, сърдечно-съдовата хирургия, денталната медицина. Днес плазмотерапията е една от най-търсените процедури в естетичната медицина за нехирургично подмладяване, бързо и безболезнено възстановяване от операции и коригиране на дефекти на кожата. Причината е, че при нея кожата се обновява на клетъчно ниво и е значително ревитализирана, еластична и стегната.

 

Подготовка и инжектиране на плазмата при "вампирски лифтинг" (PRP терапия)

Процедурата вампирски лифтинг се основава на концентрирана плазма, която се инжектира интрадермално на принципа на мезотерапия. Терапията се извършва с венозна кръв от пациента и се поставя в специален контейнер, където се центрофугира и обработва до плазма. По време на центрофугиране при 2400 оборота в минута се получава концентрат, който се използва за инжектиране – автоложна плазма. Тя е значително обогатена с тромбоцити, съдържа специфични протеини - "растежни фактори", които участват в регенерацията на всички тъкани на тялото, с което техните собствени стволови клетки стимулират тяхното делене в увредената зона.

Процедурата протича по следния начин:
- Вземане на кръв: Взема се малко количество венозна кръв от пациента, обикновено от ръката.
- Центрофугиране: Кръвта се поставя в центрофуга, за да се отделят тромбоцитите, концентрирани в кръвната плазма от другите компоненти на кръвта.
- Инжектиране: Полученият биологичен материал след центрофуга е концентрирана PRP, която се инжектира в определени зони от кожата на пациента, обикновено в областта на лицето, с помощта на тънки игли.

След процедурата плазмотерапия се подобряват значително обменните процеси, деленето на клетките се ускорява, засилва се синтеза на колаген и хиалуронова киселина. По този начин се постига двоен ефект: кожата става по-свежа и се запълва дефицита на колаген и еластин.

Едно голямо предимство на вампирския лифтинг е, че е напълно безопасна естетична процедура. Тя е подходяща за всеки и няма странични ефекти. Вампирският лифтинг е хипоалергенен и е подходящ за хора, които страдат от алергии, защото получената плазмa е извлечена от собствената кръв на пациента.

 

Какви резултати се постигат с плазмотерапия /вампирски лифтинг/?


Изглажда фини линии и бръчки

Естественото остаряване на Вашата кожа се дължи на дисбаланса между скоростта на разрушаване и подновяване на клетките и колагена. Спомагайки процеса на естественото регенериране на тъканите, мезотерапевтичното инжектиране на PRP (plateles reach plasma) подобрява качеството на кожата и изглажда фините бръчки по лицето, деколтето и ръцете, поддържайки тонуса и плътността на кожата.


Редуцира тъмните кръгове под очите

Зоната около очите е особено деликатен участък, където може да се появи синкаво оцветяване поради смущение в микроциркулацията. Растежните фактори на PRP стимулират микроциркулацията около Вашите очи, техният блясък се подобрява и кожата около очите възстановява своя тонус. Локализираното третиране чрез инжектиране на A-PRP гел възстановява хармонията и пропорциите в обема на лицето.

 • Назолабиални гънки
 • Бузи и челюсти
 • Зони около очите
 • Бръчки около очите
 • Горна устна
 • Нос и чело

Намалява видимостта на белезите

 • Инжектирането на PRP е също ефективно средство за третиране на стрии, белези от акне или хипертрофични белези в по-дълбоките слоеве на кожата.
 • Третиране след лазерни процедури или химически пилинг.
 • Аналгетичният и противовъзпалителен ефект от A-PRP спомага борбата с болката и подобрява значително скоростта на заздравяване на раните след лазерни процедури или химически пилинг.


Спира косопада

Прилагането на плазмотерапия PRP e много ефективна и при косопад - тя предизвиква регенерация на луковицата на косъма, увеличаване на кръвоснабдяването и повишаване клетъчната пролиферация на космения фоликул.

При какви типове алопеция се прилага:

 • Androgenic Alopecia – най-честата причина за загубата на коса при този вид е хормонален дисбаланс, генетични причини, липса на хранителни вещества. Лечението е трудно и е предизвикателство за дерматолозите.
 • Alopecia Areata – автоимунно заболяване, което причинява плешивост на отделни участъци.

И при двата вида алопеция A- PRP е доказано ефективна когато:

- Androgenic Alopecia – Мъже и жени в ранен до среден стадий на косопад – 1-ва до 5-та степен по скалата на Норууд (от 6-та до 7-ма PRP се използва за подпомагане на космените присадки).

- Alopecia Areata – Мъже и жени, показват отлични резултати в повечето случаи.

 

Как се съчетават плазмотерапията и хиалуронова киселина

Тук се съчетават хидратиращият ефект на хиалуроновата киселина със стимулиращите свойства на PRP растежните фактори. Нещо повече, докато хиалуроновата киселина действа като временен дермален заместител, PRP стимулира околните клетки. Триизмерното скеле бързо се колонизира от фибробласти, които произвеждат компоненти на извънклетъчното пространство и промотират желаната реконструкция на дермалната тъкан. Хиалуроновата киселина се свързва с водата и създава обем. Стимулира миграцията, диференциацията и пролиферацията на дермалните клетки, което спомага за обновяването и хидратирането на кожата.

Противопоказания:

 • Нарушено кръвосъсирване;
 • Прием на антикоагуланти;
 • Инфекциозни заболявания в остра форма;
 • Бременност и кърмене;

След процедурата вампирски лифтинг основната препоръка на лекарите е да водите здравословен начин на живот, без вредни навици, нанасящи непоправими щети на кожата.

Техниката показва висока производителност като процедурата  е подходяща на всяка възраст (над 18 години и до 75 години). В зависимост от възрастта и начина на живот на пациента, нашите специалисти препоръчват поне 3 процедури през 3-4 седмици за постигане на оптимален ефект от процедурата.

За повече информация потърсете контакт с д-р Каляшева.

Запазете час
Какво е PRP Терапия (Плазмотерапия) или така нареченият Вампирски лифтинг?

Ценоразпис

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч. само чрез обаждане на телефонен номер.
Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч. само чрез обаждане на телефонен номер.

Имате въпроси?

Не се колебайте да запазите час при д-р Каляшева

Запазете час 0886 888 668

Контакти

0886 888 668
0885 880 990

Адрес

София, ул. Бяло поле 3, Бизнес център „Комфорт”, ет. 2, офис 6

Раб. време

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч.