Петна по кожата на лицето и тялото, старчески петна

Mеланодермия

Терминът "меланодермия" означава увеличаване на количеството пигмент в кожата (хиперпигментация). Увеличеният пигмент може да бъде с ендогенен произход (произведен от меланоцитите в епидермиса) или екзогенен (внесен в организма чрез медикаменти, химични вещества, татуировъчни багрила). Меланодермитите се разделят на вродени и придобити, които на свой ред могат да бъдат ограничени или дифузни. Към групата на пигментните нарушения спадат и дисхромиите, при които има комбиниране на хипер – с хипопигментации. За означаване на кожни промени, при които има едновременно наличие на хипер – и хипопигментация, атрофия и телеангиектазии, се използва терминът "пойкилодермия".

 

Petna po kojata na litzeto i tqloto

 

Тъмните петна - Хиперпигментации:

Пигментните петна представляват все по-сериозен естетически проблем за съвременните жени. В основата им е нарушение във функционирането на пигментните клетки – меланоцитите, т.нар. „фабрики за меланин“. Меланоцитите се влияят и от околната среда: температурни промени, UV излъчвания, механични или химични травми. Тези фактори предизвикват мултипликация или метаболитни изменения на меланоцитите, клетките производители на меланин, и нарушение в пигментацията на кожата. Хиперпигментацията се появява, когато е налице свръхпроизводство на меланин на определени места в кожата. Меланинът е пигмент, който естествено се произвежда в кожата и придава цвета на кожата. Но излагането на слънце, хормоналните промени, нараняванията, генетичната предразположеност, някои заболявания и процесът на стареене могат да доведат до свръхпроизводство на мелнин и образуване на хиперпигментация. Хората с по-тъмна кожа са по-предразположени към хиперпигментации, но те се срещат при всички, независимо от етноса и цвета на кожата.

ХИПЕРПИГМЕНТАЦИИТЕ СА ЧЕСТО СРЕЩАНО СЪСТОЯНИЕ НА КОЖАТА И СЕ ОПРЕДЕЛЯТ КАТО:

Пигментни или соларни петна (лентиго соларис) - появяват се след силно слънчево обгаряне, често по деколтето, горната част на гърба, ръцете или лицето. Могат да бъдат с голям размер и оцветени бледо жълто до кафяво. Обикновено слънчевите петна остават с години. През зимата избледняват, а при последващо излагане на слънце – пигментират отново. Слънчевите петна са резултат от нарастване на производството на количество меланин без промяна на броя на меланоцитите.

 

МЕЛАЗМА И ХЛОАЗМА. ХОРМОНАЛНИ ПЕТНА

„Маската на бременността“ или "хлоазмата" изглежда като пигментна „покривка“ по лицето, която се простира почти винаги симетрично върху челото и бузите и по-често при брюнетките с матова кожа. Тази пигментация се обостря при прекомерно излагане на слънце и обикновено изчезва по естествен път през месеците след раждането. При все това, някои петна могат да останат и да се активират отново при излагане на слънце. Същото явление може да се наблюдава в по-малка степен при приемането на естрогенни и прогестеронни хормони.

 

Старчески петна (лентиго сенилис):

Старческите петна се появяват обикновено след 40-годишна възраст върху открити зони (лице, ръце) и представляват плоски петна с диаметър от 2 до 10 мм, с неправилни контури. Те са признак за стареене на кожата.

Белези от акне (постинфламаторна хипермеланоза):

Постинфламаторната хиперпигментация се появява, когато кожата заздравява след нараняване или възпаление. Често се среща при хората, които страдат от акне. Може да бъде причинена и от козметични процедури като дермабразио, лазерни терапии и химичен пилинг.

Лунички (ephelides):

Появяват се при излагане на слънце в детска възраст, особенно при русите или рижите хора със светла кожа.

 

ФОТОЧУВСТВИТЕЛНИ ПЕТНА:

Тази хиперпигментация може да се появи в резултат на използването на фоточувствителни продукти (някои антибиотици, витамин А киселина, растителни масла, козметични продукти). Ендокринната хиперпигментация може да бъде причинена от болестта на Адисън, която засяга надбъбречната жлеза, от хиперфункция на щитовидната жлеза или от болестта на Кушинг, доброкачествен тумор на хипофизната жлеза.

Има и други случаи, в които части от кожата потъмняват – бенки, белези, родилни петна, слънчева кератоза и рак на кожата. В тези случаи не говорим за хиперпигментации. Обърнете се към дерматолог ако се притеснявате за някое тъмно петно – ако се е появило наскоро, ако започне да кърви, да сърби или да се променя. Въпреки че сама по себе си хиперпигментацията не е опасна, тя може да бъде много стресираща, тъй като тъмните петна се появяват предимно по видимите части на тялото – лицето, ръцете и деколтето, и представлява трудно лечим козметичен дефект.

Лечението включва, освен козметични и лазерни процедури, правилна оценка на хиперпигментацията, нейната давност и произход, тип на кожата.

За повече информация и лечение на хиперпигментация потърсете контакт с д-р Каляшева.

Запазете час
Петна по кожата на лицето и тялото, старчески петна

Ценоразпис

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч. само чрез обаждане на телефонен номер.
Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч. само чрез обаждане на телефонен номер.

Имате въпроси?

Не се колебайте да запазите час при д-р Каляшева

Запазете час 0886 888 668

Контакти

0886 888 668
0885 880 990

Адрес

София, ул. Бяло поле 3, Бизнес център „Комфорт”, ет. 2, офис 6

Раб. време

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч.