Дерматология

Дерматология

Какво представлява дерматологията

Дерматологията е клон от медицината, която се занимава с откриването и лечението на всички проблеми на кожата, лигавиците и кожните придатъци. Тя изследва механизмите на развитието на тези заболявания и тяхната проява. Названието идва от гръцкото - дерма (кожа). Външният вид и устройството на кожата се променят с възрастта. Те са в зависимост от общото състояние, храната, пола и влиянието на околната среда. Кожата осъществява редица функции, като механична, фотозащитна, имунна, обменна и възстановителна.

Дерматологията обхваща широк спектър от медицински и хирургически специалности, включително диагностика и лечение на състояния като акне, екзема, рак на кожата, заболявания на косата, ноктите и различни инфекции на кожата. 

Дерматолозите могат да предоставят и козметични лечения и процедури за подобряване на външния вид на кожата, като инжекции с ботокс, химически пилинг, лазерна терапия и дермални филъри. Освен това дерматолозите играят ключова роля в обучението на пациентите относно правилната грижа за кожата, използването на слънцезащита и цялостното здраве на кожата. Пациентите могат да се консултират за третиране и отстраняване на различни образувания на кожата, лечение на акне, дерматит, кожни инфекции, гъбички по ноктите, мелазма, брадавици и други проблеми по кожата и лигавиците. Хирургията и алергологията също са част от специализацията на дерматолозите, които провеждат тестове и изследвания за установяване на правилната клинична картина за всички видове алергии по кожата.

В дерматологичния център на д-р Каляшева се извършват прегледи, изследвания и диагностициране на различни кожни болести като акне, мелазма, брадавици, кожни инфекции, дерматити и много други. Дерма центърът предлага редица модерни естетични процедури и оперативно лечение на доброкачествени образувания на кожата. 

Посредством специализирани диагностични методи и лекуване чрез терапевтични процедури, д-р Каляшева - един от най-добрите дерматозоли в страната, член на българското дерматологично дружество, предлага успешно лечение на кожни болести в своята дерматологична клиника в град София.

Запознайте се с всички видове изследвания и дерматологични процедури, извършвани от д-р Каляшева!

Видове дерматологични проблеми 

Дерматологичните проблеми обхващат широк спектър от състояния, които засягат кожата, косата, ноктите и лигавиците. Тези състояния могат да варират значително по тежест и симптоми. Специализираната диагностика и лечение на разностранните кожни проблеми от дерматолог е от огромно значение за успешното изкореняване на упоритите кожни болести.

В тази секция ще откриете подробна информация за голяма част от кожните заболявания и как да се справите с тях.

Акне

Често срещано състояние на кожата, характеризиращо се с гнойни пъпки, черни точки, бели точки, а понякога и по-дълбоки кисти. Когато не се лекува правилно този кожен проблем, може да рецидивира и да останат дълбоки кожни белези и перманентно разширени пори. (виж повече за Акне)

Атопичен дерматит

Възпалително състояние на кожата, характеризиращо се с червени, сърбящи обриви, които могат да се появяват периодично. Вид екзема, която често започва в детска възраст, прогресира с възрастта и се характеризира със сърбяща, възпалена кожа. (виж повече за Атопичен дерматит)

Екзема (Дерматит) 

Хроничен дерматологичен проблем, придружен от зачервяване, силен сърбеж, а понякога и с образуване на мехури или лющене на кожата. (виж повече за Екзема)

Гъбички по кожата и ноктите на краката

Гъбичните инфекции на ноктите, известни още като онихомикоза, се причиняват от гъбички, които навлизат в ноктите, което води до промяна на цвета, удебеляване и разрушаване на засегнатите нокти. Тези инфекции могат да бъдат трудни за лечение и може да изискват орално или локално приложение на противогъбични медикаменти, за да се разрешат. (виж повече за Гъбички по кожата и ноктите на краката)

Инфекции на кожа и подкожна тъкан

Инфекциите на кожата и подкожната тъкан се отнасят до микробни инвазии на кожата и подлежащата тъкан, които водят до възпаление, зачервяване и понякога до образуване на гной. Тези инфекции могат да бъдат причинени от бактерии, гъбички или вируси и могат да се проявят като състояния като абсцеси, фоликулит или еризипел. (виж повече за Инфекции на кожа и подкожна тъкан)

Мазол 

Мазолите са участъци от удебелена, втвърдена кожа, които се образуват в отговор на многократно триене, натиск или дразнене. Обикновено се образуват по ръцете, стъпалата или други части на тялото, подложени на повтарящо се триене или стрес. (виж повече за Мазоли)

Петна по кожата на лицето и тялото, старчески петна

Кожната пигментация и старческите петна са плоски, кафяви или сивкави петна, които се появяват на изложените на слънце участъци от кожата с течение на времето и обикновено се появяват при по-възрастни хора. Те се дължат на натрупване на меланин, вследствие на продължително излагане на слънце и често се считат за признак на стареене. (виж повече за Петна по кожата на лицето и тялото, старчески петна)

Псориазис (Psoriasis) 

Автоимунно заболяване, което причинява червени, люспести петна по кожата, дължащи се на бързото натрупване на кожни клетки. (виж повече за Псориазис)

Розацея 

Хронично състояние на кожата, причиняващо зачервяване на лицето, видими кръвоносни съдове, а понякога и акнеподобни изригвания. (виж повече за Розацея)

Себорея

Изключително често срещано състояние на кожата, характеризиращо се със зачервени, сърбящи и люспести петна, които обикновено се появяват по скалпа, лицето и други области, богати на мастни жлези. (виж повече за Себорея)

Себореен дерматит 

Кожно заболяване, което причинява люспести петна, зачервена кожа и пърхот. Свързва се със свръхпроизводство на мазнини (себум) и може да се изостри от фактори като стрес, хормони и определени условия на околната среда. (виж повече за Себореен дерматит)

Кожни образувания (тумори на кожата)

Кожните образувания, известни също като тумори или неоплазми на кожата, са анормални образувания, които се развиват по кожата и могат да варират по размер, форма и цвят. Тези образувания могат да бъдат доброкачествени (неракови) или злокачествени (ракови) и могат да произлизат от различни видове клетки в кожата, включително меланоцити, кератиноцити и други специфични кожни клетки. (виж повече за Кожни образувания)

Кожни алергии

Кожните алергии, известни също като алергичен дерматит или контактен дерматит, уртикария, се появяват, когато кожата реагира на вещества от околната среда, което води до зачервяване, сърбеж, подуване или обрив при контакт. (виж повече за Кожни алергии)

Болести на ноктите

Заболяванията на ноктите обхващат различни състояния, които засягат ноктите, включително гъбични инфекции, псориазис, враснали нокти и нарушения, свързани с травми. Тези заболявания могат да причинят промени във външния вид, текстурата и структурата на ноктите, което води до симптоми като промяна на цвета, удебеляване, чупливост или болка. (виж повече за Болести на ноктите)

Косопад - лечение против оплешивяване

Падането на косата, известно също като косопад или алопеция, се отнася до прекомерното падане на косата от скалпа или други части на тялото. То може да бъде причинено от различни фактори, като генетика, хормонални промени, медицински състояния, лекарства или фактори на околната среда, което води до изтъняване на косата или оплешивяване. (виж повече за Косопад - лечение против оплешивяване)

Херпес зостер (Herpes zoster)

Херпес зостер, познат като херпес шингъл, е вирусна инфекция, причинена от реактивирането на вируса на варицела-зостер, който причинява и варицела. Обикновено се проявява като болезнен обрив с пълни с течност мехури по един дерматом, често придружен от симптоми като треска, главоболие и умора. (виж повече за Херпес зостер)

Лаймска болест

Лаймската болест е бактериална инфекция, която се причинява от ухапване от заразен чернокрак кърлеж, пренасящ бактерията Borrelia burgdorferi. Симптомите включват характерен обрив тип "бичи око", който ако не се лекува, може да доведе до по-сериозни усложнения, засягащи ставите, сърцето и нервната система. (виж повече за Лаймска болест)

Лишеи

Лишеите по кожата са вид кожен обрив, който се характеризира с малки, повдигнати, плоски подутини, които могат да изглеждат червени, розови или лилави. Смята се, че това състояние, познато като lichen planus, е автоимунно разстройство и може да причини сърбеж и дискомфорт. (виж повече за Лишеи)

Дерматохирургия

Контакти

0886 888 668
0885 880 990

Адрес

София, ул. Бяло поле 3, Бизнес център „Комфорт”, ет. 2, офис 6

Раб. време

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч.