Бръчки около очите – премахване на бръчки тип пачи крак

Какво представляват бръчките около очите (пачи крак)

Бръчките "тип пачи крак" са хоризонтални линии, които се формират навън от външните ъгли на очите. Тези бръчки са известни още като "линии на смеха" или "линии на усмивката", тъй като често се появяват по-ясно при усмивка или смях.

Бръчките тип пачи крак обикновено се развиват поради комбинация от фактори, включително стареене, излагане на слънце, повтарящи се мимики, генетика и фактори, свързани с начина на живот. Те са често срещано притеснение за много хора с напредването на възрастта и при желание могат да бъдат премахнати чрез набор от ефективни подмладяващи естетични процедури.

Структура 

Бръчките пачи крак обикновено са фини линии, които се простират радиално навън от външните ъгли на очите. Те могат да варират по дълбочина и изразеност в зависимост от различни фактори като генетика, тип кожа и влияние на околната среда. Ако не се третират е възможно да обхванат значително горната част на лицето.

Външен вид

Тъй като кожата около очите е деликатна и чувствителна, четири пъти по-тънка от останалата част на лицето, този тип околоочни бръчки често с напредване на възрастта стават по-забележими при свиване на лицевите мускули, например при усмивка, смях или примигване. С течение на времето те могат да станат по-изразени, дълбоки и видими дори когато лицето е в покой.

Предотвратяване

Макар че е трудно да се предотврати напълно образуването на бръчки тип бръчки, начинът на живот и употребата на правилните продукти за грижа за кожата могат да спомогнат да се сведе до минимум появата им и те да не стават основен белег на признаците на стареене по лицето.

Ежедневното използване на слънцезащитен крем с висок SPF фактор, за да предпазите чувствителната кожа около очите от увреждане от слънцето, носенето на слънчеви очила, избягването на тютюнопушенето, поддържането на оптимална хидратация и здравословна диета, богата на антиоксиданти, както и избора на околоочния крем, могат да допринесат за по-здрава кожа със свеж вид, която е добре хидратирана и запазила своята еластичност, има значително по-малко бръчки не само около очите, но и по останалата част на лицето.

Лечение и премахване

Съществуват различни естетични процедури за намаляване на появата на бръчките тип пачи крак. Те включват локални кремове и серуми, съдържащи съставки като ретинол, антиоксиданти и пептиди, които могат да помогнат за подобряване на структурата на кожата и намаляване на дълбочината на бръчките. Освен това процедури като инжектиране на ботокс, лазерна терапия, химически пилинг и микронидлинг могат да бъдат извършени от дерматолози, за да изгладите и намалите появата на бръчки в тази деликатна зона около очите.

Поддръжка на кожата

Включването на правилна и последователна грижа за кожата, насочена специално към околоочната зона, също може да помогне за минимизиране на появата на бръчките. Това може да включва използването на нежни почистващи продукти, хидратиращи околоочни кремове и серуми, предназначени за справяне с проблеми като фини линии, подпухналост, тъмни кръгове и стареене на кожата в околоочния контур.

Чрез комплексен подход, който включва както превантивни мерки, така и целенасочено третиране, може да се постигне ефективно премахване и предотвратяване на фините линии и бръчките около очите, както и по-дълбоките бръчки по лицето, за да се поддържа по-свеж и младежки вид на Вашата кожа.

Какви са причините за поява на бръчки тип пачи крак

Появата на бръчки около очите (бръчки тип пачи крак) се образуват с течение на времето. Тяхното формиране е свързано с постепенни промени в кожата и нейното стареене, които водят до тяхното формиране. Слънчевите лъчи, замърсяването на околната среда, липсата на достатъчно движение и неправилното хранене са сред причините за преждевременното състаряване на кожата и на целия организъм.

Кожата около очите е доста по-тънка и склонна към образуване на бръчки и изсушаване. Започват да се появяват бръчките тип пачи крак, като почти всички започват да ги имат в една или друга възраст. Причините за тяхната поява са:

- Непрекъснатото движение на мускулите в зоната около очите, когато се усмихваме, когато се напрягаме да видим нещо по-добре, както и при някои други изражения на лицето.

- Загубата на подкожни тъкани като: мазнина, мускул или кост.

- Кожата в тази област е много по-чувствителна към промени и загубата на еластичност и колаген в тази зона, дължаща се на увреждане на кожата или стареене.

Ако навлезем по-надълбоко в причините, които са основополагащи за образуването на мимически бръчки в областта на очите, то това са: 

Стареене

Естественият процес на стареене води до намаляване на синтеза на колаген и еластин в кожата. Колагенът осигурява структурна подкрепа, докато еластинът поддържа еластичността на кожата. Тъй като тези протеини намаляват с възрастта, кожата става по-малко стегната и еластична, което води до образуване на бръчки, включително и на бръчки в околоочния контур.

Излагане на слънце

 Ултравиолетовата радиация от слънцето уврежда колагеновите и еластиновите влакна на кожата, като ускорява процеса на стареене и допринася за появата на бръчки. Продължителното или незащитено излагане на слънце може да засили образуването на бръчките около очите.

Повтарящи се лицеви изражения

Лицевите движения, като усмивка, смях, примигване и мръщене, включват свиване на мускулите около очите. С течение на времето многократното сгъване и нагъване на кожата в тези области може да доведе до образуването на постоянни бръчки.

Генетика

Генетичните фактори играят роля при определянето на предразположението на индивида към появата на бръчки. Някои хора могат да унаследят характеристики като дебелина на кожата, еластичност и склонност към загуба на колаген, които влияят върху вероятността и тежестта на образуване на бръчки.

Тютюнопушене

Тютюнопушенето се свързва с ускорено стареене на кожата и засилено образуване на бръчки, включително около очите. Химикалите в тютюневия дим могат да увредят колагеновите и еластиновите влакна, което води до преждевременно стареене на кожата и развитие на бръчки.

Суха кожа

Недостатъчната хидратация и задържане на влага в кожата може да допринесе за появата на бръчки, включително и в околоочната зона. Сухата кожа е по-предразположена към появата на фини линии и гънки, поради което правилната хидратация е от съществено значение за поддържане на еластичността и гладкостта на кожата.

Фактори на околната среда

Излагането на кожата на замърсители на околната среда, суровите климатични условия и други външни стресови фактори може да допринесе за увреждане на кожата и преждевременно стареене, което води до образуване на бръчки около очите.

Изборът на начин на живот

Фактори като неправилно хранене, консумация на алкохол, липса на сън и стрес могат да повлияят на здравето на кожата и да ускорят процеса на стареене и да попречат на кожата да се регенерира, като потенциално влошат развитието на бръчките около очите.

 

бръчки около очите бръчки пачи крак

 

Видове процедури за премахване на бръчки около очите /бръчки пачи крак/

Методите за третиране и премахване на бръчките около очите могат да бъдат използвани както поотделно, така и в комбинация един с друг.  

Терапия с ботокс

Ботулиновият токсин е продукт, който третира първата причина за образуване на бръчки пачи крак. Прекалено активните мускули, които нагъват трайно деликатната кожа около очите. Посредством отпускане на тези мускули, ботулиновият токсин може да омекоти вида на тази зона. А когато е използван съвсем в началото на образуването на бръчиците – е възможно да ги елиминира напълно. 

Механизъм на действие

Ботоксът действа, като временно парализира мускулите, отговорни за появата на бръчките. Когато се инжектира в определени лицеви мускули около очите, ботоксът блокира сигналите от нервите към тези мускули, като им пречи да се свиват. В резултат на това кожата в третираната област изглежда по-гладка, а бръчките стават по-малко забележими.

Процедура на лечение

Инжекциите с ботокс се прилагат от  дерматолог. Процедурата е бърза и минимално инвазивна, като обикновено отнема само няколко минути. Лекарят ще използва тънка игла, за да инжектира необходимо количество ботокс на точно определени места около очите.

Резултати

Необходими са няколко дни, за да започнете да виждате ефекта от лечението с ботокс, като пълните резултати обикновено се забелязват в рамките на 1-2 седмици. Изглаждащият ефект на ботокса може да продължи няколко месеца, като резултатите постепенно отшумяват, тъй като мускулите възвръщат способността си да се съкращават. За да се поддържат желаните резултати, обикновено се препоръчват повторни процедури на всеки 3-6 месеца.

Безопасност

Когато се прилагат от квалифицирано медицинско лице и се използват висококачествени сертифицирани продукти, страничните реакции от инжекциите с ботокс за изглаждане на бръчки са сведени до минимум и процедурата се понася добре.

Радиочестотен лифтинг

Процедурите могат да дадат изключително добри резултати при бръчки тип пачи крак.  

Радиочестотният лифтинг стимулира естественото образуване на колаген и подобрява цялостната текстура на кожата, като я прави по-стегната, еластична и гладка. Освен бръчките пачи крак, радиочестота може да третира и зони като челото, назолабиални гънки, бузи, шия. Обикновено се препоръчва пакет от 4-6 процедури, но в някои случай са необходими и повече. 

Как работи радиочестотният лифтинг

При радиочестотните процедури се използва енергия под формата на радиочестотни вълни, които загряват по-дълбоките слоеве на кожата, стимулират синтеза на колаген и стягат кожата. Този процес спомага за подобряване на еластичността на кожата, намаляване на появата на бръчки и други видими признаци на стареене.

Как протича процедурата по радиочестотен лифтинг 

По време на сеанс за радиочестотна терапия върху повърхността на кожата се поставя ръчно устройство, което доставя контролирана радиочестотна енергия в целевите зони, например около очите. Процедурата е бърза, удобна и безболезнена. За постигане на оптимални резултати може да се препоръчат няколко сесии.

Предимства на радиочестотния лифтинг

Радиочестотните процедури предлагат няколко предимства за намаляване на бръчките под очите и на други места, включително:

- Увеличаване на колагена в кожата: Чрез повишаване на нивата на колаген в кожата, радиочестотните процедури могат да помогнат за подобряване на структурата и стегнатостта на кожата, като намалят дълбочината на бръчките.

- Радиочестотните процедури са нехирургични и не изискват разрези, което ги прави по-безопасен и удобен вариант в сравнение с инвазивните процедури.

- Повечето хора могат да се върнат към обичайните си дейности веднага след радиочестотно лечение, тъй като обикновено няма значителен период на възстановяване.

- Радиочестотните процедури обикновено се считат за безопасни, когато се извършват от квалифициран и опитен специалист.

-мДълготрайни резултати: Въпреки че индивидуалните резултати могат да варират, много хора получават забележими подобрения в бръчките около очите, които могат да продължат от няколко месеца до година или повече.

IPL Фотоподмладяване с лазер

Това е иновативен метод за премахване последиците от фотостареене на кожата. При процедурата IPL фотоподмладяване се стимулират кожните клетки да произвеждат нови колагенови влакна, което води до изглаждане на фините линии и леко стягане на кожата. Пакет от няколко процедури фотоподмладяване може да постиге добри резултати и при заглаждане на бръчките тип пачи крак, особено, ако те са все още плитки и не добре оформени. За по-дълбоки и изразени бръчки тези процедури ще помогнат по-скоро за цялостното подобряване на състоянието на кожата, отколкото да решат конкретно проблема - бръчки около очите.

Как работи IPL терапията

Терапията с IPL използва високоинтензивни импулси от широкоспектърна светлина, за да се насочи към различни проблеми на кожата, включително бръчки, увреждания от слънцето и неравномерна пигментация. Светлинната енергия прониква в кожата и стимулира производството на колаген, което може да помогне за намаляване на бръчките и подобряване на структурата на кожата.

Как протича процедурата 

По време на сесията за лечение с IPL се използва преносимо устройство, което доставя светлинни импулси до повърхността на кожата в целевата област, например около очите. Светлинната енергия се поглъща от пигмента в кожата, което води до нагряване на целевите кръвоносни съдове и колагенови влакна и в крайна сметка до тяхното разрушаване. Този процес стимулира естествената оздравителна реакция на организма, което с течение на времето води до по-гладка и младежка кожа.

Ползи от IPL

Терапията с IPL предлага няколко предимства за намаляване на бръчките около очите, включително:

- Стимулиране на производството на колаген: Чрез стимулиране на синтеза на колаген в кожата, IPL процедурите могат да помогнат за подобряване на еластичността и здравината на кожата, като намалят появата на бръчки.

- Неинвазивно решение: Терапията с IPL е нехирургична и не изисква разрези, което я прави по-безопасна и по-удобна в сравнение с инвазивните процедури.

- Целенасочено лечение: IPL може селективно да се насочи към желаните зони на кожата, което позволява прецизно третиране на бръчките пачи крак, без да се засягат околните тъкани.

 

За повече информация потърсете контакт с д-р Каляшева.

Запазете час
Бръчки около очите – премахване на бръчки тип пачи крак

Ценоразпис

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч. само чрез обаждане на телефонен номер.
1 зона (горна част лице) 250 лв.
2 зони (горна част лице)               400 лв.
3 зони (горна част лице)     550 лв.
Ботокс - дъвкателни мускули 300 лв.
1 зона (горна част) + дъвкателни мускули   450 лв.
2 зони (горна част) + дъвкателни мускули 600 лв.
Цяло лице - 3 зони (горна част) + дъвкателни мускули  750 лв.
Ботокс - брадичка                                             120 лв.
Lip Lift 120 лв.
Ботокс против изпотяване (аксили)                         900 лв.
Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч. само чрез обаждане на телефонен номер.

Имате въпроси?

Не се колебайте да запазите час при д-р Каляшева

Запазете час 0886 888 668

Контакти

0886 888 668
0885 880 990

Адрес

София, ул. Бяло поле 3, Бизнес център „Комфорт”, ет. 2, офис 6

Раб. време

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч.