Бръчки между веждите (Гневни бръчки) и начини на премахване

Какво представляват "гневните бръчки"

В естетичната дерматология "бръчки между веждите" или така наречени още “гневни бръчки” са дълбоките вертикални линии, които се появяват между веждите с течение на възрастта. При някои това може да е само една отвесна бръчка, но при други – две и дори повече изразени линии. 

Бръчки между веждите се образуват с течение на времето, в резултат на съкращаване на лицевите мускули, които активираме, когато се мръщим, гневим или правим други изражения. Тези мимики се предизвикват от депресорни мускули, и спрямо тяхното движение изглеждаме сърдити, тъжни, намръщени и т.н.

В началото тези вертикални линии са видими при самото съкращаване на мускула, а при неговото отпускане - изчезват. С времето обаче, те от динамични бръчки се превръщат в статични и остават забележими, дори в състояние на покой на лицето. Заедно с това, ако кожата не се хидратира достатъчно и се излага многократно на слънце без подходяща защита, то този процес може да се ускори.

За щастие, съвременната естетична медицина има ефективни методи за премахване на този тип мимически бръчки. "Линиите на гнева" са един от проблемите, които най-лесно се коригират с помощта на ботокс. 

Какви са причините за образуване на гневни мимически бръчки

Съществуват различни причини, поради които се появяват бръчки между веждите:

Чести и повторяеми изражения на лицето

Честите съкращения на лицевите мускули и правене на определени мимики, като например мръщене, примигване или мръщене на веждите, може да доведе до появата на дълбоки  и постоянни вертикални  линии между веждите с течение на времето. Тези изражения карат мускулите в тази област да се свиват, което неминуемо води до появата на постоянни линии и гънки.

Повтарящи се мускулни контракции

Дейности като примигване, съсредоточаване или мръщене предизвикват често съкращаване на мускулите и сбръчкване на кожата, което довежда до мускулно напрежение, което постепенно да прерасне в образуване на успоредни бръчки между веждите.

Стареене

С напредването на възрастта кожата ви естествено губи колаген и еластин - протеини, които осигуряват структурата и еластичността на кожата. Тази загуба на поддръжка може да доведе до образуване на дълбоки бръчки и преждевременно стареене на кожата. Бръчките са естествен феномен следствие от стареенето, но днес съществуват много методи за превенция на тяхното появяване или премахване.

Излагане на слънце

Ултравиолетовата (UV) радиация от слънцето може да ускори процеса на стареене на кожата, ако не я предпазваме ежедневно от слънчевите лъчи. Продължителното излагане на слънце без адекватна защита може да доведе до разрушаване на колагена и еластина, което води до по-лесно образуване на бръчки и задълбочаване на вертикалните бръчки между веждите. Важно е да предпазвате кожата със слънцезащитен крем ежедневно, независимо от сезона.

Тютюнопушене

Тютюнопушенето има значителен принос за преждевременното стареене на кожата. То стеснява кръвоносните съдове в най-външните слоеве на кожата, като намалява притока на кръв и лишава кожата от кислород и хранителни вещества. Това може да доведе до появата на бръчки, включително в областта на глабелите.

Генетика

Генетичната ви обусловеност играе роля за това как кожата ви старее и колко склонна сте към появата на бръчки. Някои хора могат да имат генетично предразположение към ранно образуване на бръчки, включително между веждите.

Дехидратация

Липсата на хидратация в епидермиса води до неговото изсушаване и при задълбочаване на дехидратацията са налице предпоставки за поява на бръчки.

Тип кожа

Различните типове кожа имат различно ниво на естествени масла и влага. Сухата кожа например съдържа значително по-малко вода в епидермиса и е по-податлива на образуване на бръчки, поради намалената си еластичност и хидратация.

Замърсители от околната среда

Излагането на замърсители на околната среда, сурови климатични условия, фини прахови частици или други замърсители могат да допринесат за увреждане на кожата и преждевременно стареене, което води до появата на бръчки.

Липса на грижа за кожата

Неспазването на правилна рутинна грижа за кожата, включително овлажняване и защита на кожата от слънцето, може да допринесе за появата на бръчки с течение на времето.

Диета и хидратация

Неправилното хранене, при което липсват основни хранителни вещества и оптимална хидратация, може да повлияе на здравето на кожата и да допринесе за образуването на различни видове бръчки, включително гневна бръчка.

Позиция на съня

Спането в определени позиции, като например притискане на лицето към възглавницата, може да допринесе за развитието на вертикални бръчки по време на сън или да задълбочи мимическите бръчки.

бръчки между веждите гневни бръчки

Методи за предотвратяване и премахване на бръчки между веждите

Съществуват различни превантивни мерки и процедури за справяне с динамичните бръчки между веждите. Ето някои стратегии:

- Използвайте ежедневно слънцезащитен крем с висок SPF, за да предпазите кожата си от вредните UV лъчи.

- Поддържайте кожата си добре хидратирана, като използвате овлажняващ крем, подходящ за вашия тип кожа. 

- Хранете се с балансирана диета, богата на антиоксиданти, витамини и минерали. 

- Пийте много вода през деня, за да поддържате хидратацията и еластичността на кожата.

- Практикувайте упражнения за лице, за да тонизирате мускулите около веждите и челото, което може да намали появата на бръчки.

- Ако пушите, помислете за отказване от цигарите. Тютюнопушенето ускорява стареенето на кожата и допринася за появата на бръчки.

- Прекомерната консумация на алкохол и кофеин може да дехидратира кожата и да допринесе за преждевременното ѝ стареене. 

- Опитайте се да спите по гръб, за да избегнете притискането на лицето към възглавницата, което може да доведе до образуването на сънни линии и бръчки.

- Създайте си постоянна рутина за кожата, която включва почистване, ексфолиране (нежно), овлажняване и използване на продукти против стареене със съставки като ретиноиди, пептиди или хиалуронова киселина.

- Обмислете козметични процедури като инжекции с ботокс, които могат временно да намалят появата на бръчки между веждите чрез отпускане на мускулите.

- Ако сте загрижени за бръчките или искате индивидуален съвет, консултирайте се с дерматолог. Той може да направи оценка на кожата ви, да препоръча подходящи процедури и да даде насоки за продуктите и процедурите за грижа за кожата.

 

Премахване на гневни бръчки с ботокс

Ботулинов токсин, поставен по определена схема, може лесно да отпусне свръхактивните мускули (при инжектиране се повлияват три мускула, оформящи т.нар. "глабеларен комплекс" – Corrugator, Procerus и Depressor supercilii).

Преди процедурата на третираната зона се нанася крем за обезболяване, след което специалист инжектира на количество единици ботулинов токсин, спрямо нуждите на пациента. Ефектът от третиране на гневни бръчки чрез ботокс се проявява след няколко дни, но най-видим е на 14-ия ден.  

Важно е да се отбележи, че ботоксът е процедура, която трябва да се извършва от квалифициран дерматолог с опит в поставянето на инжекции ботокс. 

Ботоксът е популярно и ефективно средство за лечение на бръчките между веждите, известни още като глабеларни линии или успоредни бръчки. Ето как действа ботоксът за тази цел:

Механизъм на действие

Ботоксът се получава от невротоксин, произвеждан от бактерията Clostridium botulinum. Когато се инжектира в малки, контролирани дози, той временно блокира нервните сигнали, които предизвикват мускулни контракции. В случая на гневните бръчки, ботоксът е насочен към мускулите, отговорни за мръщенето и смръщването на веждите.

Намаляване на мускулната активност 

Потискайки мускулната активност, ботоксът предотвратява повтарящите се движения, които водят до образуване и задълбочаване на бръчките между веждите. Това води до по-гладък вид на кожата в тази област.

Процедура на лечение

По време на процедурата с ботокс дерматологът ще инжектира ботокс в определени точки между веждите с помощта на тънка игла. Процедурата обикновено е бърза и сравнително безболезнена.

Резултати

Необходими са няколко дни, за да забележите пълния ефект от ботокса, но в рамките на 1-2 седмици трябва да видите видимо намаляване на глабеларните линии. Резултатите от лечението с ботокс обикновено продължават 3-4 месеца, след което мускулната активност постепенно се възстановява и бръчките могат да се появят отново.

Поддръжка

За да се поддържат резултатите от ботокса за бръчки между веждите, може да се наложи периодично да се правят допълнителни процедури. Вашият дерматолог може да ви препоръча график, основан на индивидуалните ви нужди и естетическите ви цели.

Колко е дълготраен ефектът от гневни бръчки с ботокс

Дълготрайността на ефекта от лечение на бръчки между веждите с ботокс може да варира при различните хора. Средно обаче резултатите обикновено продължават около 3 до 4 месеца. Ето разбивка на това, което можете да очаквате по отношение на продължителността на ефекта от поставянето на ботокс.

Междинни ефекти

След поставяне на инжекции с ботокс може да започнете да забелязвате някои първоначални ефекти в рамките на няколко дни. Третираните мускули постепенно се отпускат, появата на бръчките между веждите започва да намалява и изражението на лицето се подобрява.

Оптимални резултати

Пълният ефект от лечението с ботокс на глабеларните линии обикновено се наблюдава в рамките на 1 до 2 седмици след инжектирането. В този момент бръчките са значително намалени, а кожата Ви изглежда по-гладка в третираната област.

Продължителност на резултатите

Продължителността на ефекта на ботокса върху бръчките между веждите обикновено продължава около 3 до 4 месеца. През това време мускулите остават отпуснати и бръчките са по-малко забележими.

Възстановяване на мускулната активност

С течение на времето ефектът на ботокса постепенно отшумява, тъй като нервните сигнали към третираните мускули започват да се възобновяват. Мускулната активност се възвръща и може да започнете да забелязвате повторна поява на бръчки между веждите.

Поддържане

За да се запазят резултатите от лечението с ботокс , може да се наложи периодично да правите допълнителни процедури. Вашият дерматолог може да препоръча индивидуален график въз основа на индивидуалния Ви отговор на лечението и естетическите Ви цели.

От съществено значение е да следвате инструкциите на Вашия дерматолог по отношение на последващите посещения и допълнителните процедури, за да постигнете и поддържате желания резултат. Последователната поддръжка може да спомогне за удължаване на ефекта от ботокса и да запази кожата Ви по-гладка и млада между отделните процедури.

 

 

За повече информация потърсете контакт с д-р Каляшева.

Запазете час
Бръчки между веждите (Гневни бръчки) и начини на премахване

Ценоразпис

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч. само чрез обаждане на телефонен номер.
1 зона ботокс 250 лв.
Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч. само чрез обаждане на телефонен номер.

Имате въпроси?

Не се колебайте да запазите час при д-р Каляшева

Запазете час 0886 888 668

Контакти

0886 888 668
0885 880 990

Адрес

София, ул. Бяло поле 3, Бизнес център „Комфорт”, ет. 2, офис 6

Раб. време

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч.