Ботокс /ботулинов токсин/ за премахване на бръчки

Какво е ботокс (ботулинов токсин)

Ботулиновият токсин наричан още ботокс се инжектира повърхностно в желаната област на лицето. Има за цел да предизвиква парализа на определни мимически мускули и премахване на създадените там линии и бръчки. Използва се също и като профилактика на образуване на нови такива.

Бръчките се появяват, когато правим повторни движения с мускулите на лицето, за да покажем изражение или някаква емоция. С възрастта те се задълбочават, особено в зоната на челото, линиите на намръщване между веждите и около очите. Процедурата поставяне на ботокс се прави за минимизиране на тези движения на мускулите. Има лек дискомфорт при самото инжектиране, но липсват други странични ефекти. Не е необходимо последващо време за възстановяване, за разлика от пластичната хирургия.

Ботулиновият токсин се използва и в терапията на хиперхидроза (прекомерно изпотяване) в определени зони на тялото. При поставяне на ботокс против изпотяване се блокира секрецията на потните жлези в дадената област.

Ботулиновият токсин тип А е невротоксин, произведен от бактерии и въздействащ чрез блокиране на нервните импулси. Доказателства, предоставени от многобройни научни изследвания, потвърждават неговата безопасност и ефикасност, когато той е изолиран и пречистен в контролирани условия, за използване в естетичната медицина.

Какво представлява самата процедура за поставяне на ботокс?

ботокс за премахване на бръчки 

Процедурата по инжектиране на ботокс е нехирургична естетична процедура и обикновено включва няколко етапа:

Консултация

По време на първоначалната консултация специалистът дерматолог ще оцени състоянието на пациента, ще обсъди целите на посещението и ще определи дали ботоксът е подходящ за пациента.

Подготовка

Пациентът ще бъде помолен да избягва лекарства за разреждане на кръвта няколко дни преди процедурата, за да се сведе до минимум рискът от поява на синини. Следва да се почисти зоната на третиране и може да приложи локален обезболяващ крем, за да сведе до минимум дискомфорта.

Инжектиране

С помощта на тънка игла лекарят ще инжектира необходимото количество ботокс в целевите мускули, отговорни за бръчките или други състояния. Количеството ботокс и точните места на инжектиране ще зависят от конкретния план за лечение на пациента, както и от преценката на специалиста.

Грижа след процедурата

След инжекциите лекарят може да приложи ледени компреси, за да намали отока и дискомфорта. След извършване на процедурата, пациентите трябва да спазват следните изисквания:

- 4 часа да не лягат

- 4 часа да не навеждат глава

- да не тренират след манипулацията в деня на процедурата и през деня след това

Обикновено пациентите се съветват да избягват разтриване или масажиране на третираната област в продължение на няколко часа, за да се предотврати разпространението на ботокса в непредвидени мускули. 

Последващи действия

На пациента ще бъде насрочена среща 14 дни след процедурата. Тогава се оценява ефекта от поставяне на ботокса се определя дали е необходимо допълнително количество за постигане на желания резултат. Това е т. нар. "ретуш", при който при нужда лекарят може да добави още количество от ботулиновия токсин.

Процедурата по инжектиране на ботокс е бърза и минимално инвазивна, като обикновено продължава около от 10-15 минути, а пациентите обикновено могат да се върнат към обичайните си дейности веднага след това.

Инжекционната техника изисква прецизност, умения и експертни познания на мускулния баланс. Специалистът преценява какво количество от продукта да инжектира директно в мускула, така че да се запази естественият израз на лицето. Може да се усети лека болка при поставяне на третираното място или зачервяване, което бързо ще отшуми.

Кога е видим ефектът от ботокса?

Резултатите от поставянето на ботокс ще бъдат видими няколко дни след инжектирането. Обикновено крайният ефект на ботокса настъпва до 2 седмици след поставянето му и се задържа между 3 и 6 месеца.

Именно удивителните резултати, получени от терапиите с токсина, го правят ценно оръжие в битката срещу стареенето. Прилагането на ботокс прави невероятно изглаждане на кожата чрез релаксация на лицевите мускули, като въздейства дори и на мимическите бръчки, които доста се задълбочават след една определена възраст. В дългосрочен аспект процедурата с ботокс предотвратява образуването на бръчки.

Регулярните посещения при Вашия дерматолог помагат да се възстанови младежкият, свеж и сияен вид, без да се губи естественият израз или да се прибягва до операция. Може да се прави както на жени, така и на мъже, веднага след като първите признаци на стареене се появят.

 

Какво се случва във времето на поставяне на ботокса?

За времето, за което действа (3-6 месеца), ботоксът предотвратява лицевите мускули от  прекомерни движения на съответното място, в резултат на което мускулите релаксират и бръчките в тази област се изглаждат и не се задълбочават.

Препоръчително е да изберете квалифициран специалист дерматолог за извършване на тази процедура, тъй като тя изисква експертни познания и умения.

Д-р Каляшева e утвърден специалист в прилагането на ботулинов токсин като естетична процедура, съдейки по десетките доволни пациенти. Тя изпълнява процедури по инжектиране на ботокс в гр. София, МЦ Дерма София.

Какво трябва да знаем преди и след поставяне на ботокс?

Преди да се постави ботокс:

- Избягвайте приемането на аспирин (всички продукти, съдържащи ацетилсалицилова киселина), витамин Е, жълт кантарион и други хранителни добавки, като гинко, ослинник, чесън, танацетум партениум и жинсенг за 2 седмици.

- Избягвайте употребата на ибупрофен (адвил, мотрин) и алкохол за 2 дни.

- Измийте лицето си добре преди процедурата по възможност.

 След поставен ботокс:

- Не масажирайте третираните места в деня на процедурата.

- Избягвайте да стоите в легнало положение за около 4-6 часа след процедурата.

- Не излагайте третираното място на топлина.

- Избягвайте действия и начинания, които могат да доведат до зачервяване.

- Избявайте консумация на алкохол, спортуване, солариум, слънчеви бани.

- Нежно приложете студен компрес на мястото за 15 минути на всеки няколко часа, за да намалите дискомфорт, подуване или посиняване. Посиняванията отминават за 7-10 дена.

- Употребата на арника монтана може да облекчи подувания или посинявания.

- Ефектите на ботулиновия токсин се развиват в продължение на 1-2 седмици и действат между 2, 3 и 4 месеца.

- Ако 2 седмици след процедурата смятате, че ефектът от поставяне на ботокс е намалял и имате нужда от ретуш, консултирайте се с Вашия специалист.

 

За повече информация потърсете контакт с д-р Каляшева.

Запазете час

Ценоразпис

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч. само чрез обаждане на телефонен номер.
1 зона (горна част лице) 250 лв.
2 зони (горна част лице)               400 лв.
3 зони (горна част лице)     550 лв.
Ботокс - дъвкателни мускули 300 лв.
1 зона (горна част) + дъвкателни мускули   450 лв.
2 зони (горна част) + дъвкателни мускули 600 лв.
Цяло лице - 3 зони (горна част) + дъвкателни мускули  750 лв.
Ботокс - брадичка                                             120 лв.
Lip Lift 120 лв.
Ботокс против изпотяване (аксили)                         900 лв.
Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч. само чрез обаждане на телефонен номер.

Имате въпроси?

Не се колебайте да запазите час при д-р Каляшева

Запазете час 0886 888 668

Контакти

0886 888 668
0885 880 990

Адрес

София, ул. Бяло поле 3, Бизнес център „Комфорт”, ет. 2, офис 6

Раб. време

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч.