Бактериална вагиноза - лечение

Bacterial vaginosis (английски); Gardnerella-Infection Kolpitis (немски)

Бактериалната вагиноза е нарушаване на нормалната флора на влагалището без възпалителен характер, при която нормалната (lactobacillicus-доминираща) флора е заместена от анаеробни Gardnerellа микроорганизми в големи концентрации.

 

 

 

Причините, отключващи развитието на бактериалната вагиноза, все още са неизяснени, макар да се свързват с половата активност, брой на сексуалните партньори, наличието на генитална патология (включително инфекции), хигиенни навици (влагалищни промивки), контрацептивни методи, имунологичен статус, употреба на антибиотици, хормонални промени, социално-икономически фактори и др.

Бактериалната вагиноза се открива в 10% при жените в репродуктивна възраст (18 – 40 г.). Gardnerella vaginalis може да се изолира при мъжете, чиито партньорки са с рецидивираща бактериална вагиноза. Системното лечение на мъжете обаче не влияе върху разпространението на инфекцията и степента на излекуване при жените. По тази причина, бактериалната вагиноза не се счита за класическа полово предавана инфекция. Gardnerella vaginalis е обитател на влагалището на жената в много ниски концентрации, около 5%, заедно с друга микробна флора. 95% от флората на влагалището се състои от ацидофилни лактобацили, които предпазват влагалището от инфекции. Когато намалеят лактобацилите, се увеличава pH на влагалището и това създава условия за развитието на Gardnerella в големи количества.

Субективните оплаквания при жените представляват – лек сърбеж и дискомфорт във влагалището, течение с неприятна миризма, описвана като миризма на риба и появяваща се често само след полов контакт или менструация. В някои редки случаи, течението е обилно и пенесто, подобно на това на трихомоназата, но липсват възпалителните промени.

Рецидивите при бактериалната вагиноза са чести, затова е добре да има последващи прегледи и по-дълга профилактика. Лечението на мъжете партньори не влияе върху резултата от лечението при жените и риска от рецидиви.

Много често придружава уреаплазма инфекция, затова, при рецидивираща бактериална вагиноза, изледването за микоплазма и уреаплазма трябва да се мисли задължително.

 

За повече информация и лечение потърсете контакт с д-р Каляшева.

Запазете час
Бактериална вагиноза - лечение

Ценоразпис

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч. само чрез обаждане на телефонен номер.
Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч. само чрез обаждане на телефонен номер.

Имате въпроси?

Не се колебайте да запазите час при д-р Каляшева

Запазете час 0886 888 668

Контакти

0886 888 668
0885 880 990

Адрес

София, ул. Бяло поле 3, Бизнес център „Комфорт”, ет. 2, офис 6

Раб. време

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч.