Акне

Акне - същност, причини и лечение 

автор: д-р Каляшева за списание "МЕДИНФО"

Акнето е широкоразпространен и упорит проблем, който засяга не само здравето на кожата, но и нашето самочувствие и лично щастие. Д-р Каляшева прилага трайно лечение на акне, третирайки успешно гнойни пъпки по лицето, акне по гърба или други засегнати части по тялото. 
Ако страдате от акне, видовете процедури за лечение на акне и техните цени ще откриете тук: ЦЕНОРАЗПИС

Същност на акнето

Акнето е много често срещано заболяване в дерматологията и определено е сериозен медицински проблем, в решаването на който главна роля играе дерматологът. 

Акнето е възпалително заболяване на космено-мастния фоликул, засягащо предимно кожата на лицето, гърба, гърдите и раменете. Това са т.нар. себорейни области (области по тялото, в които мастните жлези са в най-голямо количество). Акнето засяга главно хора в подрастваща възраст, но и възрастните могат да страдат от акне. Хората с по-мазна кожа са по-склонни към поява на акне, отколкото тези с нормална и суха кожа. 

Основният клиничен белег на заболяването е полиморфен обрив, състоящ се от комедони (черни точки), инфламаторни лезии - малки червени пъпчици (папули) и гнойни пъпки (пустули). В по-тежки случаи на заболяването акнето се проявява и под формата на кисти и нодули. Акне може да се появи не само по лицето, но и по гърба, раменето и гърдите, както и други части на тялото.

 

акне

 

Причини за появата на акне

Основните причини за акне могат да бъдат различни, вариращи строго индивидуално за всеки човек. 

Причините за поява на акне могат да се подразделят в две основни групи - ендогенни (вътрешни фактори) и  екзогенни (външни фактори):

Ендогенни фактори

От ендогенните (вътрешни) фактори на първо място е наследствеността. Гените играят важна роля за развитието на акне. Те определят размера и функцията на мастните жлези. Ако някой от родителите е страдал от акне, вероятността това да се случи на децата е много голяма. Друг вътрешен фактор са хормоните и най-вече тестостеронът, който е причина за повишена мастна секреция. Това води до запушване на порите, увеличен брой мъртви клетки, които заедно с бактериите и прахта водят до появата на "бели и черни точки" – комедони.

Естествено е около мастната жлеза да живеят бактерии и гъби. Propionbacterium acnes причинява възпалителна реакция на местата с повишена мастна секреция, благодарение на които се проявява акне, появяват се възпалителни лезии, прерастващи в акне, гнойни пъпки и комедони по повърхността на кожата. 

Екзогенни фактори

Екзогенните (външни) фактори играят по-малка роля в патогенезата на acne vulgaris. От тях като по-важни бих споменала някои медикаменти, професионални фактори и неподходящи козметични препарати.

Най-честата форма на акне – acne vulgaris, се среща най-вече при подрастващите. Причината за това е в хормоните. При растежа на тялото хормоните стимулират мастните жлези и те отделят по-голямо количество себум. Себореята е симптом, съпровождащ акне вулгарис, а себорейната кожа е идеален терен за развитие на бактерии и гъби. При повечето хора акнето изчезва с възрастта, но, ако не се приложи необходимото адекватно медицинско лечение, проблемът може да продължи и в по-късна възраст.

Няколко съществени фактора допринасят за развитието на акне, включително:

  • Прекомерно производство на себум

Повишеното отделяне на себум (омазняване на кожата) от мастните жлези може да запуши порите и да насърчи развитието на бактерии. Акнето може да продължи да се влошава, ако себумната секреция не се балансира.

  • Запушване на порите

Големият брой мъртви кожни клетки и себумът могат да блокират космените фоликули, което води до образуване на комедони. В повечето случаи именно запушването на порите е главният виновник, който причинява акне.

  • Бактериална инфекция

Бактериите Propionibacterium acnes (P. acnes), които обикновено се намират по кожата, могат да се размножат в запушените пори и да предизвикат възпаление. Нелекуването на една такава бактериална инфекция може сериозно да влоши акнето.

  • Хормонални промени

Колебанията в нивата на хормоните, особено по време на пубертета, менструацията, бременността и менопаузата, могат да повлияят на производството на себум и да допринесат за появата на акне. В такива случаи хормонално акне може да се прояви изведнъж, въпреки, че нямате предразположена към акне кожа.

  • Генетика

Когато говорим за акне, генетичната предразположеност е изключително значим фактор, който определя състоянието на кожата ни. Семейната история на акнето може да увеличи вероятността от развитие на състоянието и да бъдем по-предразположени към акне.

  • Диета и хранителни навици

Въпреки че връзката между диетата и акнето все още се обсъжда, някои храни, като млечните продукти и храните с висок гликемичен индекс, могат да изострят акнето при някои хора.

 

Видове акне

Видовете акне се подразделят на следните разновидности:

Акне вулгарис (acne vulgaris)

Акне вулгарис е най-често срещаната формa на акне, което се характеризира с образуването на комедони (черни и бели точки), папули, пустули, нодули и кисти по кожата и се счита за умерено акне. То се дължи на комбинация от редица от гореспоменатите фактори - прекомерно производство на себум, запушени пори, бактериална инфекция, хормонални колебания, генетика и евентуално диетични фактори. 

Акне конглобата (acne conglobata)

Конглобатното акне (acne conglobata) е една от по-тежките форми на акне. В тези случаи акнето се характеризира с дълбоки, възпалени гнойни пъпки и кисти, които често развиват взаимосвързани абсцеси и синуси под кожата. Акне конглобата обикновено засяга гърдите, гърба, седалището и лицето и може да доведе до големи белези и обезобразяване, ако не се лекува. Лечението обикновено включва комбинация от медикаментозно лечение с перорални лекарства като изотретиноин, системни антибиотици и понякога хирургични интервенции под наблюдението на дерматолог.

Акне неунаторум (acne neonatorum)

Друга форма на акне, т.нар. acne neonatorum, се наблюдава при бебета непосредствено след раждането и изчезва до 2-3 месеца. Бебешкото акне се причинява от хормони, предадени от майката в плода по време на вътреутробния период. Тук рискът да се появи акне в по-късна възраст е голям.

Механично акне (acne mechanica)

Acne mechanica (механично) се среща главно при млади неуравновесени жени, в резултат на разчопляне и изтискване (автоагресия) на съществуващо или несъществуващо акне.

Във всяка една възраст може да се наблюдава acne cosmetica (Pomade acne) или козметично акне, в резултат на използване на козметични или локални лекарствени средства, съдържащи „плътни” мазнини, или на безразборно и неправилно прилагане на разнообразни козметични препарати.

Други форми на акне

След ваканция на море, в резултат на излагането на слънце, се наблюдава т.нар. Mallorca acne. Този тип акне се изразява най-вече с образуването на комедони.

Acne medicamentosa се причинява от някои лекарства като кортикостероиди, халогенни елементи (бром, йод, хлор), хинин, транквиланти, антиепилептични средства.

Много рядко срещана тежка форма на акне е acne fulminans. То протича с нодули, кисти от страна на кожата, както и с висока температура, мускулна слабост и отклонения в кръвните показатели от страна на целия организъм.

От казаното дотук, мога да обобщя, че акнето не е само козметичен дефект, то е заболяване със сложна етиопатогенеза. Необходимо е всеки, който се сблъска с този проблем, да се обърне към лекар дерматолог. Адекватното и навременно лечение на акне ще предпази от неприятни козметични последствия.

Лечение на акне

Акнето е многофакторно заболяване и съществуват много прицелни места за терапевтично повлияване. Подходящо лечение се назначава след преглед от дерматолог, за да диагностицира правилно вашето състояние на кожата. Това е от изключителна важност, за да приключи борбата с акнето за постоянно. 

Лечението е строго индивидуално и трябва да бъде съобразено с вида на акнето, тежестта на заболяването, степента на засягане, възрастта и пола на пациента и не на последно място - желанието му да бъде лекуван.

Видове лечения

Терапията включва различни лекарства против акне - локални средства при по-леките форми или в съчетание с перорални медикаменти при по-тежките. След преминаване на лечението е от първостепенно значение правилната грижа за кожата.

Локално приложения на препарати

Към локалните средства се отнасят:

Препаратите на базата на бензил пероксид, който има изразен антибактериален и кератолитичен ефект – т.е. води до излющване на повърхностния увреден кожен слой. 

Препаратите на базата на Vit.A киселина са средство на избор при комедонно акне. Такива продукти за грижа за кожата набират популярност, заради ефективността си и и стават все по-достъпни и усъвършенствани.

Системна терапия

Прибягването до системна терапия се налага при пациенти със средно и тежко акне, но също и при депресирани пациенти въпреки леката форма на заболяването, при склонност към образуване на цикатрикси и постлезионални хиперпигментации. Системната терапия е от значение и за да се овладее проблемната кожа и да се третират възникналите белези от акне.

Веднъж включена, системната терапия трябва да продължи минимум 3-6 месеца и пациентът трябва да бъде запознат с това. Три са големите групи лекарствени средства, прилагани системно при лечение на акне – антибиотици, ретиноиди и хормони.

Локални антибиотици

Локалните антибиотици имат основно антибактериално действие и се прилагат при формите на акне с преобладаване на инфламаторните лезии. Акнето не е инфекциозно заболяване, но антибиотиците имат съществена роля в терапията му. Схемите за лечение с антибиотици са различни и са съобразени индивидуално спрямо пациента. Антибиотиците действат на втората фаза от образуването на акне - лезиите, те елиминират микроорганизмите и възпалителната реакция.

Хормонално лечение

Хормоналното лечение се намесва в ранните стадии на патогенетичния процес. Това са всъщност противозачатъчните средства. Те инхибират действието на човешките андрогени – хормони, които са отговорни за регулацията на секрецията на мастните жлези. Така продукцията на себум от тях намалява и се отстраняват причините за образуване на комедоните и акнето изобщо.

Ретиноиди

Третата група медикаменти – ретиноидите, представляват революция в лечението на тежките форми на акне. Те действат върху всички фактори, участващи в патогенезата на акнето. За съжаление, у нас те са много малко застъпени, може би поради високата им цена, страха или недобрата преценка на страничните им ефекти или недоброто им познаване.

Разбира се, акнето е заболяване и медикаментите намират основно място в неговото лечение, но то е и тежък козметичен проблем. Акнето причинява негативни последици върху психичното състояние на пациента. Акне се развива главно през пубертета, но от акне страдат и много хора в зряла възраст. Всеки пациент трябва да знае, че обикновено акнето и болестните промени отзвучават спонтанно след пубертета.

Понякога акнето е чест козметичен проблем на хора с проблемна кожа, чиито жлези произвеждат повече себум. Много съществена е навременната намеса на специалист и навременното започване на лечение още в пубертета при първата поява на комедони, папули и пустули. Акнето при възрастни трябва да бъде внимателно наблюдавано. Пъпките или който и да е друг симптом на акнето, могат да прерастнат в някои по-тежки форми на акне.

Механичното почистване на кожата и грижата за нея трябва да се извършва редовно. Смята се, че диетата няма особено значение за възникване на заболяването, но тя може да бъде провокиращ момент за влошаване на едно вече налично акне, затова трябва да се ограничи консумирането на консервирани храни, алкохол, кафе, кола, шоколад. За действието на слънчевата светлина днес се смята, че е една от най-честите причини за появата на акне. Въпреки, че тя наистина има противовъзпалително действие и първоначално ефектът е видим, тя ускорява образуването на комедони и след това рецидивите са по-тежки.

Имате акне? 

Обърнете се към дерматолог за лечение и съвети, защото отстраняването на белезите и последствията е много по-трудно.

За повече информация относно лечението на акне, потърсете контакт с д-р Каляшева.

Запазване на час

Не се колебайте да запазите час при д-р Каляшева!

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч. само чрез обаждане на телефонен номер 0886 888 668 и 0885 880 990

Запазете час
Акне

Ценоразпис

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч. само чрез обаждане на телефонен номер.
Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч. само чрез обаждане на телефонен номер.

Имате въпроси?

Не се колебайте да запазите час при д-р Каляшева

Запазете час 0886 888 668

Контакти

0886 888 668
0885 880 990

Адрес

София, ул. Бяло поле 3, Бизнес център „Комфорт”, ет. 2, офис 6

Раб. време

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч.