Човешки папилома вирус

 Human papilloma Virus (HPV)

Човешкият папилома вирус (от английски human papillomavirus (HPV)) причинява вирусна инфекция. HPV е широко разпространен сред хората вирус, засягащ кожата и лигавиците и причиняващ много болести, включително и рак на шийката на матката.

Познати са над 100 различни типа (щама) на вируса, като 15-20 от тях са наречени "високорискови" и ако действат достатъчно дълго време, могат да причинят рак на шийката на матката и други карциноми в областта на гениталиите. Типове 16 и 18 са виновни за 70% от случаите на рак на шийката на матката, а щамове 6 и 11 предизвикват гениталните брадавици. Като цяло HPV е отговорен за развитието на рак на шийката на матката в около 90% от случаите.
•  Вирусни типове, които носят нисък риск от прогресиране към рак, са: 6, 11, 42, 43 и 44.
• Вирусни типове, които са свързани с изключително висок риск от развитие на злокачествено заболяване: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 и 66.

Човешкият папилома вирус е високо устойчив към условията на външната среда, което спомага за неговото широко разпространение сред хората. В повечето случаи, инфекцията протича безсимптомно.

 

 

ЗАРАЗЯВАНЕ С HPV

Заразяването с HPV става при полов контакт - чрез орален, вагинален или анален секс. Наличието на малки ранички по кожата, лигавици и полулигавици улеснява навлизането на вируса. Доказано е, че е възможно заразяване и само по време на любовна игра, т.е без да има същински сексуален контакт. Възможен е битов път на заразяване и автоинокулация. Възможно е и предаване на инфекцията от майката на плода по време на раждане.

Най-често заразяването става във възрастта между 18 и 28 години при сексуално активни мъже и жени. Най-сигурният начин за предпазване от заразяване е използването на презерватив при сексуален контакт, като презервативът не осигурява 100% защита.

СИМПТОМИ НА HPV ИНФЕКЦИЯ

Инфекцията с човешкия папилома вирус често протича безсимптомно и не води до проявата на никакви оплаквания в по-голямата част от случаите. Според Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания на САЩ, само 1/2 от инфектираните жени и още по-малко от мъжете имат симптоми при инфекция с човешки папилома вирус (HPV).

Разпространението на HPV е така масово именно поради липсата на симптоми и признаци на инфекцията. Все пак, ако такива има, те обикновено се развиват след няколко седмици до три месеца след половия контакт. Щамовете 6 и 11 на HPV, които са по-разпространени по кожата и лигавиците на слабините, също образуват формации, подобни на карфиол, наречени "кондиломи" или "полови брадавици", разполагащи се най-често по гениталиите и около ануса. При други щамове - 16, 18, както 33 и 35 - се образуват малки, тънки, наподобяващи на зрънца, брадавици на мястото на инфектиране. Образуванията са с размер от 1 милиметър, в процеса на развитие на инфекцията папилите се струпват на едно място и образуват подобно на карфиол образувание, което в диаметър може да достигне до няколко сантиметра.

При жените образуванията, причинени от човешкия папилома вирус, се появяват най-често по:
• големите срамни устни и в близост до входа на влагалището отвън и вътре
• шийката на матката
• вулвата
• около ануса

При мъжете брадавиците са локализирани най-често:
• върху скротума
• около ануса
• по главичката на пениса
• по ръба под кожата
• както и по повърхността на кожата въобще.

Възможно е брадавиците да се разпространят и по хълбоците или горната част на бедрата. Заразените кожни участъци не предизвикват болка, но е възможен сърбеж. При по-голям размер понякога се отделя секрет и дори слабо кървене при сексуален акт. Кожните участъци обикновено са влажни и с променен цвят, от белезникав до розов, сив или кафяв.

ЗАЩО ИНФЕКЦИЯТА С HPV МОЖЕ ДА БЪДЕ ОПАСНА?

Повечето щамове на HPV не водят до заболяване, тъй като имунната система на организма се справя с тях. Когато обаче инфекцията продължи достатъчно дълго време, може да доведе до следните заболявания:
• Доброкачествени генитални тумори
• Oстри кондиломи
• Генитални брадавици
• Плоски кондиломи - откриват се при профилактично колпоскопско изследване
• Цервикални преканцерози, преканцерози и карцином на влагалището
• Рак на шийката на матката
• Рак на ануса
• Извънгенитални заболявания, които са по-малко познати, като рак на главата и шията.
• Обикновените брадавици по ръцете, пръстите и китките са най-честата форма на папиломавирусната инфекция. Те могат да бъдат единични или множествени, като понякога се сливат помежду си.
• Плантарните брадавици или т.нар. "кокоши тръни" са дълбоки брадавици, разположени по стъпалата и дланите. Те са дребни, рязко ограничени, с груба повърхност и са болезнени при натиск.
• Юношеските брадавици са множествени, дребни, плоски образувания с цвета на околната кожа. Засягат основно деца и младежи. Разпространени са предимно по лицето, но се срещат и по брадата и външната част на ръцете. С времето обикновено изчезват спонтанно, но могат да останат непроменени с години.

ПРОФИЛАКТИКА НА ИНФЕКЦИЯ С HPV

Редовни гинекологични прегледи - Всяка жена, след като стане сексуално активна, трябва да ходи на редовни профилактични прегледи, включващи цитонамазка. Скрининговият метод води до ранно диагностициране и намалява броя на смъртните случаи от рак на шийката на матката с около 70%.

В съвременната диагностика на HPV се препоръчва успоредно с цитонамазката да се провежда и ДНК анализ, който осигурява максимална чувствителност (100%) и специфичност (100%). Тестът позволява директно установяване на вирусната ДНК в изследваната проба. Изследването определя типа на HPV, а с това и индивидуалния риск за развитие на цервикални неоплазии или рак. Дава също и информация за статуса на пациента относно HPV-инфекцията, което е от значение при определяне на курса на лечение.

ВАКСИНИРАНЕ

Съществува ваксина срещу четирите най-често срещани типа човешки папилома вирус (6, 11, 16 и 18). Тя се прилага трикратно - на произволна дата, на втория месец след първата ваксинация и на шестия месец след поставяне на първата доза. Ваксината предпазва от заразяване с HPV, който причинява рак на шийката на матката и генитални кондиломи. Ваксината е предназначена за момичета и млади жени на възраст между 9 и 26 години и следва да се приложи преди първия полов контакт. Ваксината обаче не замества стандартната скринингова процедура - профилактични прегледи и цитонамазка (ПАП-тест) за откриване на ранни стадии на рак на маточната шийka.

 

За повече информация и лечение потърсете контакт с д-р Каляшева.

Запазете час
Човешки папилома вирус

Ценоразпис

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч. само чрез обаждане на телефонен номер.
Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч. само чрез обаждане на телефонен номер.

Имате въпроси?

Не се колебайте да запазите час при д-р Каляшева

Запазете час 0886 888 668

Контакти

0886 888 668
0885 880 990

Адрес

София, ул. Бяло поле 3, Бизнес център „Комфорт”, ет. 2, офис 6

Раб. време

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч.