Дерматохирургия

Дерматохирургията е клон на дерматологията, който се занимава с диагностиката и лечението на състоянията на човешката кожа, било то по медицински или козметични причини, ангажиращи кожата, космите и ноктите. Целта на дерматохирургията е да поправи и/или да подобри функцията и естетичния вид на кожата.

Оперативните намеси в нашата практика се извършват под локална упойка (анестезия), след което манипулацията е напълно безболезнена за пациента.

Съществуват няколко метода за извършване на планираната интервенция:
- Изрязване с ножица – тази техника намира приложение при педикулирани (на краче) лезии. След премахване на образуванието лекото кървене се спира с компресивна превръзка или електрокоагулация.

- Кюретаж – осъществява се чрез специален инструмент (кюрета), с лъжичкоподобен работен край и единичен режещ ръб, чрез който образуванията се отстраняват. След премахване на образуванието лекото кървене се спира със стерилна марля или с електрокоагулация.

- "Шейв" ексцизия – чрез тази техника се премахват образувания, проминиращи над околната кожа. Извършва се с помощта на острие (скалпел), като образуванието се ‘’бръсне‘’ (shave) в основата и след това кървенето се спира с електрокоагулация.

- Фузиформена (елиптична) ексцизия – най-използваната техника за отстраняване на трудни за премахване чрез останилите методи образувания. При нея се използва скалпел с различни размери на лезвието (острието на ножа) в зависимост от образуванието и локализацията му. Елиптичната ексцизия е трудна за извършване и трябва да бъде изпозлвана само от опитен оператор. При нея оперативната рана се зашива с двуслоен шев – вътрешен резорбируем и външен нерезорбируем конец, който се премахва между 5 - 10 ден в зависимост от мястото на операцията.

 

По преценка на лекуващият ви дерматохирург или при желание на пациента премахнатото образувание се фиксира, след което се провежда дерматохистопологично изследване – лезията се гледа под микроскоп и се преценява какъв е видът й и дали има нужда от последваща терапия.

Състояния, при които трябва да предпочетете дерматохирург:

- Вродени или придобити бенки (nevus) – премахване по естетични или медицински показания
- Кожни висулки (Fibroma)
- Кисти (Cyst)
- Мастни образувания (Lipoma)
- Брадавици (Verruca vulgaris, verruca seborrhoica, condylomata acuminata)
- Преканцерози (actinic keratosis, keratoacanthoma)
- Злокачествени образувания (Carcinoma basocellulare)

 

За повече информация потърсете контакт с д-р Каляшева.

Запазете час
Дерматохирургия

Ценоразпис

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч. само чрез обаждане на телефонен номер.
Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч. само чрез обаждане на телефонен номер.

Имате въпроси?

Не се колебайте да запазите час при д-р Каляшева

Запазете час 0886 888 668

Контакти

0886 888 668
0885 880 990

Адрес

София, ул. Бяло поле 3, Бизнес център „Комфорт”, ет. 2, офис 6

Раб. време

Часове се записват в работни дни от 10:00 ч. до 18:00 ч.