дерматолог-венеролог

Вход за пациенти

ПРЕВЕНЦИЯТА Е НАЙ-ДОБРАТА ЗАЩИТА

ПРЕВЕНЦИЯТА Е НАЙ-ДОБРАТА ЗАЩИТА

1. Кой се нуждае от слънцезащита на кожата?

Всеки. Хора от всякакъв фототип могат да получат рак на кожата. Над 3.5 милиона случаи на рак на кожата се диагностицират при повече от 2 милиона души от човечеството всяка година. Много от тях биха могли да бъдат предотвратени чрез правилно използване на фотозащита.

2. Каква слънцезащита да използвам?

Американската дерматологична асоциация препоръчва да се използва слънцезащита, която отговаря на следните изисквания:

 • Защита от UVA и UVB лъчи.;
 • Слънцезащитен фактор от поне 30;
 • Водоустойчивост

Слънцезащита, притежаваща изброените качества, помага при защитата на кожата от изгаряне, ранно стареене на кожата и кожен рак. Запомнете, че слънцезащитните средства сами по себе си не могат да Ви защитят на 100% от кожен рак! За да предпазите кожата си, дерматолозите препоръчват следното:

 • Щедро нанесете широкоспектърна, водоустойчива слънцезащита с фактор от поне 30 върху цялата кожа. ‘Широкият спектър’ предлага защита от ултравиолетови А (UVA) и ултравиолетови В (UVB) лъчи. Нанасяйте слънцезашита отново на всеки два часа (или колкото е посочено на  етикета), след къпане или потене.
 • Носете предпазващо облекло като блузи с дълъг ръкав, шапки с широка периферия и слънчеви очила.
 • Търсете сянка. Помнете, че слънчевите лъчи са най-силни между 10 часа сутринта и 16  часа. Ако сянката ви е по-къса от Вас самите, търсете сянка!
 • Бъдете предпазливи около вода, сняг и пясък, тъй като те отразяват вредните лъчи на  слънцето, което увеличава опасността от изгаряне.
 • Набавяйте си витамин D по безопасен начин чрез здравословна диета, която може да включва и витаминови добавки, не чрез слънцето.
 • Избягвайте солариуми. Ултравиолетовата светлина на слънцето и солариумите причиняват  рак на кожата и преждевременно стареене. Можете да използвате изкуствен спрей тен.
 • Ако забележите нещо менящо се, израстващо или кървящо на кожата си, консултирайте се с дерматолог незабавно. Ракът на кожата е лесно излечим в ранните му фази.

3. Кога да използвам слънцезащита?

 • Всеки ден, ако сте навън. Слънцето излъчва вредни ултравиолетови лъчи целогодищно.
 • Дори при облачно време, 80% от вредните ултравиолетови лъчи могат да достигнат кожата Ви.
 • Снегът, пясъкът и водата увеличават нуждата от слънцезашита, тъй като те отразяват слънчевите лъчи.

4. Колко слънцезащита трябва да използвам, и колко често да я нанасям?

 • Използвайте достатъчно слънцезащита, за да покриете кожата си. Запитайте се дали вашите лице, уши и ръце ще бъдат облечени. Ако не, нанесете слънцезащита. Повечето хора нанасят 25-50% от  препоръчаното количество слънцезащита.
 • Нанесете слънцезащитата поне 15 минути преди да излезете навън.
 • Устните също заболяват от рак на кожата. Нанесете лосион за устни или червило със  слънцезащитен фактор от поне 30.
 • Нанасяйте слънцезащитата отново на всеки два часа, или след потене или къпане. Следвайте  указанията на етикета.

5. Широкоспектърната склънцезащита предпазва от UVA, и UVB лъчи. Каква е разликата межу двете?

Слънчевата светлина се състои от два вида вредни лъчи, които достигат земята - ултравиолетови А и     ултравиолетови В лъчи. Свръхизлагане и на двата вида лъчи води до рак на кожата. Освен рак на кожата, тези лъчи могат да причинят и:

 • UVA лъчите причиняват ранно остаряване на кожата, т.н. фотостареене, преминават и през стъкло.
 • UVB лъчите са основния причинител за изгаряне. Те не могат да преминат през стъкло.

Американското министерство на здравето и човешките ресурси и Международната агенция за изследване на рака към Световната здравна организация твърдят, че ултравиолетовата радиация от слънцето както и изкуствени източници, като солариумите, са канцерогенни.

Всеки път, когато се излагате на слънце, Вие вредите на кожата си. Вредата постепенно се натрупва и остаряването на кожата се забързва, а рискът от различните видове рак на кожата се увеличава.

6. Как влияят насоките на Управлението за храните и лекарствата на моята слънцезащита?

От декември 2012, етикетите на слънцезащитата съдържат повече информация за типа UV защита, който слънцезащитата предлага, както и действията на продукта.

На етикета можете да видите дали:

 • Слънцезащитата е широкоспектърна, което означава, че предлага защита от UVA и UVB лъчи  и помага при предотвратяването на рак на кожата и изгаряния.
 • Има слънцезащитен фактор от поне 30. Въпреки че Управлението за храните и лекарствата препоръчва  слънцезащитен фактор от минимум 15 за защита от рак на кожата и изгаряне, Американската академия по  дерматология препоръчва избирането на продукти със слънцезащитен фактор от поне 30.
 • Дали продуктът е водоустойчив до 40 или 80 минути, което означава, че слънцезащитата предлага защита от слънчевите лъчи по време на плуване или потене в рамките на посочения на етикета период от време.

6. Безопасна ли е слънцезащитата?

Използването на слънцезащита, търсенето на сянка и носенето на предпазващо облекло са важни за намаляването на риска от рак на кожата. Научни изследвания подкрепят предимствата от използване на слънцезащитата при предпазване от слънчевите лъчи. Предотвратяване на рак на кожата и изгаряне са с по-голяма важност от недоказаните твърдения за токсичността на слънцезащитните кремове.   

7. Каква слънцезащита да използвам?

Най-добрата слънцезащита е тази, която ще използвате възможно най-често. Уверете се, че предлага широкоспектърна (UVA и UVB) защита, има слънцезащитен фактор от поне 30 и е водоустойчива.

Видът слънцезащита, който ще изберете е въпрос на лично предпочитание и зависи от частта на тялото, която искате да предпазите. Възможни опции са лосиони, кремове, гелове, мехлеми , восъчни пръчки и спрейове.

 • Кремовете са най-добри за суха кожа и за лице.
 • Геловете са добри за окосмени региони, като скалпът и мъжките гърди.
 • Восъчните пръчки се препоръчват за употреба около очите.
 • Спрейовете са предпочитани от родители, защото се нанасят лесно върху деца. Ефективни са и за  мъже с оплешивяващ скалп. Уверете се, че сте нанесли достатъчно слънцезащита, за да покриете  цялата кожа. Никога не вдишвайте тези продукти или нанасяте близо до огън или докато пушите.
 • Някои видове слънцезащита са създадени с определена цел, например слънцезащита за  чувствителна кожа или за бебета.
 • Без значение какъв вид слънцезащита използвате, бъдете сигурни, че нанасяте достатъчно, за да  постигнете UV протекцията посочена на етикета.

8. По-ефективна ли е слънцезащитата с висок фактор от тази с нисък?

Дерматолозите препоръчват употребата на слънцезащита с фактор от поне 30, който блокира  97% от слънчевите лъчи. Слънцезащитата с по-висок фактор блокира много малко повече от слънчевите лъчи, но запомнете никоя слънцезащита не осигурява 100% защита! Високо-факторната слънцезащита издържа също толкова колкото и ниско-факторната и трябва да бъде пре-нанасяна на всеки два часа, след къпане или след потене.

9. Безопасни ли са слънцезащитните спрейове?

Управлението за храните и лекарствата изследва рисковете от вдишването на слънцезащитни спрейове. Проблемът със спрейовете е, че е трудно да знаеш дали си покрил всички изложени на слънцето части от тялото.

Никога не използвайте слънцезащитни спрейове около устата или лицето си. Препоръчително е да напръскате слънцезащита на ръцете си и по този начин да я нанесето по вашето тяло. По този начин избягвате вдишване на изпарения от спрейовете. Когато нанасяте слънцезащитен спрей върху деца, имайте предвид посоката на вятъра за да избегнете неволно вдишване.

10. Каква слънцезащита да използвам за бебето си?

Препоръчително е бебета под 6 месеца да не бъдат излагани на слънчева светлина.

Най-добрата защита за бебетата е да бъдат държани на сянка, облечени с дреха с дълъг ръкав, панталони, шапка с периферия и слънчеви очила. Уверете се, че не са изложени на твърде много горещина и приемат достатъчно течности. Ако бебето плаче или е зачервено на изложена на слънцето част на кожата, бебето трябва да бъде преместено на закрито.

Бебетата имат много по-чувствителна кожа от възрастните. Препоръчително е употребата на слънцезащита да бъде добре избрана,след консултация с лекар.

11. Мога ли да използвам слънцезащита на малко дете или бебе?

Слънцезащита може да бъде прилагана на деца и бебета над шестмесечна възраст, единствено върху изложена на слънцето кожа.

Чувствителни части (уши, врат, бузи) и други части изложени на слънцето трябва да бъдат предпазени от широкоспектърна, водоустойчива слънцезащита с фактор от поне 30, нанесена според  инструкциите на етикета. Слънцезащитата трябва да бъде нанасяна отново на всеки два часа или колкото е обозначено на етикета. Слънцезащита със цинков оксид, титаниев диоксид или слънцезащита предназначена специално за бебета или малки деца могат да причинят по-малко раздразнение на чувствителната кожа на бебета и малки деца.

12. Мога ли да използвам слънцезащитата, която купих миналото лято, или трябва да закупя нова? Губи ли се от силата на слънцезащитата с течение на времето?

Дерматолозите препоръчват употребата на слънцезащита всеки ден, когато сте навън. Ако използвате слънцезащита всеки ден, в правилни количества, една бутилка не би трябвало да трае дълго. Ако намерите бутилка слънцезащита, която не сте използвали известно време, може да следвате следните правила:

 • По изисквание на Управлението за храните и лекарствата, слънцезащитните средства не губят силата си за три години.
 • Някои слънцезащитни средства имат срок на годност. Ако той е изтекъл, изхвърлете  слънцезащитата.
 • Ако слънцезащитата, която сте закупили, не включва срок на годност, запишете датата на закупуване на продукта. По този начин ще знаете кога да изхвърлите слънцезащитата.
 • Следете за видими показатели, напр. слънцезащитното средство е негодно, като промени цвета си или гъстотата на продукта.

13. Ограничава ли слънцезащитата количеството витамин D, което получавам?

 • Слънцезащитата може да намали производството на витамин D от кожата.
 • Ако се притеснявате, че не получавате достатъчно витамин D, консултирайте се с вашия лекар за възможните опции за приемане на витамин D.
 • Много хора могат да си набавят витамин D от правилната храна и/или добавки. По този начин може да си набавите нужния витамин D без да се излагате на риск от рак на кожата.

14. Как да лекувам кожно изгаряне?

     Важно да започнете да лекувате изгарянето възможно най-скоро. Заедно с предотвратяване на      бъдещо излагане на UV лъчи, дерматолозите препоръчват:

 • Студени душове срешу топлината.
 • Овлажнител срещу раздразнението от сухата кожа. След като напуснете банята, се подсушете  частично, оставяйки малко вода върху тялото си. След това нанесете овлажнителя. По този начин заключвате водата в тялото си.
 • Хидрокортизон крем. 
 • Аспирин или ибупрофен срещу подуването, зачервяването и раздразнението.
 • Приемане на повече вода. Изгарянето издърпва течност към повърхността на кожата от   останалото тяло. Приемът на повече вода предотвратява дехидрация.

Ако кожата Ви не само се зачерви а получите и малки червени пъпки , имате втора степен слънчево изгаряне. Дерматолозите препоръчват:

 • Ако обривите са разпростряни върху голяма площ, като например върху целия гръб, или страдате от втрисане, главоболие или гадене, незабавно по търсете медицинска помощ.
към всички новини