дерматолог-венеролог

Вход за пациенти

Д-Р ПЕТРАНА КАЛЯШЕВА ПРЕД СПИСАНИЕ SUMMER OF SOFIA MAGAZINE: ЛЕТНИЯТ ДНЕВНИК НА КОЖАТА

Изтеглете статията в PDF формат

Лятото е сезон, който поставя красо- тата и свежестта на кожата ни на из- питание. Факторите, които не влияят добре, са: обилното слънцегреене, сухият въздух, летният бриз, солената морска вода и климатиците. Повишеното отделяне на себум и пот блaгoпpиятcтвaт paзмнoжaвaнeтo нa бoлecтoтвopни миĸpoopгaнизми и чecтo пpeдизвиĸвaт възпaлитeлни пpoцecи в ĸoжaтa. Има опасност и от дexидpaтaция. Всичко това довежда до изсушаване, загрубяване, поява на бръчки, неравномерен тен, кафяви петна, слънчеви алергии и др. Далеч по-тревожни са раковите и предраковите изменения на кожата под въздействието на слънчевата радиация. Съветите на дерматолога д-р Петрана Каляшева ще ни помогнат да неутрализираме опасностите.

Основни грижи: Почиствайте, хидратирайте и защитавайте кожата от вредните слънчеви лъчи! Поради наслояване на мъртвите клетки върху нея (от ползване на слънцезащитни продукти, вятър идр.)трябваредовнодаексфолиратекожата - мазните кожи 1-2 пъти седмично, а сухите на две седмици. Почиствайте всяка вечер лицето с подходящи измивни средства, след като преди това сте премахнали щателно грима. Използвай- те хидратиращи маски веднъж седмично или на две седмици. Не забравяйте за устните – помог- нете им с балсами със защита срещу слънце и овлажняване.

Мерки срещу слънчеви алергии: Пациентите с алергия към слънцето е хубаво да проведат предсезонна подготовка с анти-хистамини, предписани от дерматолог. При първа поява на алергията също е добре да се приема антихистамин и да се премине на сянка. Половин час преди излагане на слънце да се нанесе крем с висок защитен фактор. Във всички случаи е най-добре хората с алергии да избягват силните лъчи.

Как да пазим чувствителната кожа: Жените с чувствителна и проблемна кожа трябва да подбират хипоалергични, медицин- скикозметичнипродукти.Трябвамногодасе внимава с ексфолиацията, пилингите, състава на козметиката.

Мерки срещу силното слънце: Избягвайте слънчевите лъчи между 10 и 16 часа. Използвайте медицинска фотозащита с фактор 30+ и нагоре. Нанасяйте половин час преди слънчевата баня, повтаряйте на всеки 2 часа. Ако нанесем фотоза- щитния продукт на самия плаж, оставаме около половин час незащитени. Дори на продукта да е обозначено, че е водоустойчив, след излизане от водата и при обилно изпотяване нанасяйте отново. Дори максималният фактор 50+ не ви защи- тава напълно, винаги има 0,1-0,2% лъчи, които проникват в кожата. Носете шапки и надеждни очила. Тъмните дрехи създават по-висок фотозащитен фактор от светлите.

Грижа в градска среда: Трисаосновнитевреднифакторанаградската средапрезлятото:замърсениятвъздух,слънче- вата радиация и високите температури. Затова вечерното почистване на лицето, хидратацията и подходящата фотозащита са задължителният минимум от грижи за кожата през лятото. Слънчевите лъчи преминават през стъклата, така че професиите на закрито и престоят в колата също носят процент риск от вредното слънчево влияние. В градски условия за хората с професии на закрито е достатъчен фактор SPF 15-20-30 в зависимост от типа кожа и ако няма други заболявания, които да налагат по- висок фактор.

към всички новини