дерматолог-венеролог

Вход за пациенти

Д-Р КАЛЯШЕВА С ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА ТЕМА "КОЖНИ ПРОБЛЕМИ ПРИ ТРАНСПЛАНТИРАНИ ПАЦИЕНТИ"

Д-р Петрана Каляшева бе един от поканените лектори на тридневния информационно-обучителен форум на трансплантираните пациенти, който се състоя на 2-3-4 декември в х-л ,,Метрополитен,,.Темата на лекцията "Кожни проблеми при трансплантирани пациенти" разгледа най-честите проблеми на кожата след трансплантация, основните фактори за поява на тези промени, клиничните прояви и профилактични мерки за тяхното забавяне във времетои по-леко протичане.

Темата акцентира особено върху тревожния в последните години факт на рязко повишаване на рак на кожата в общата популация и на не трансплантирани. Приемът на имуносупресори след трансплантация, увеличава риска от рак на кожата сред трансплантираните.В лекцията се подчертаха основните причини довели до тази тревожна статистика-злоупотреба със слънчевите лъчи; не познаване на риска от рак на кожата; липса на профилактични прегледи;намаляване на озоновия слой.

Основната цел на презентацията бе да бъдат запознати трансплантираните за повишения риск от кожен рак,който при тях е още по-висок поради задължителния прием на имуносупресори. Познаването на риска е особено важно, тъй като дава възможност да се проведат редица профилактични мерки за намаляване честотата на това заболяване.

към всички новини