дерматолог-венеролог

Вход за пациенти

Крият ли басейните опасност от венерически болести?

Крият ли басейните опасност от венерически болести?

Кликнете на картинката вдясно, за да прочетете отговора на д-р Каляшева.

Сп. Грация: Дерматологът-венеролог д-р Петрана Каляшева отговаря на въпросите, които те мъчат:

В горещите летни дни, ако не можем да бъдем на морето, бързаме към най-близкия басейн.

И макар често да си повтаряме като мантра, че басейните са напълно безопасни за нашето здраве, дали това всъщност е така?

За да разберем каква точно е истината, какви опасности крият и как да се предпазим от тях се посъветвахме с д-р Петрана Каляшева – дерматолог – венеролог в частен медицински център "Дерма София".

"В обществените басейни влизат много хора с различни кожни и други инфекции, но рискът от зарази е почти минимален поради дезинфекцията на водата и краткия живот на микробите във външна среда. Хлорирането на водата по изискванията на санитарните служби се провежда във всички басейни и това е основната причина рискът да е сведен до минимум. Но хлорираната вода в басейните води до тежки алергични обриви и кожни раздразнения при хората с атопичен дерматит. Очите и ушите също са в пряк досег с водата и химикалите, хлора и мръсотията, затова носете очила и плувни шапки. Ако страдате от кожни алергии, не се застоявайте дълго време във водата и вземете душ и веднага след излизане от нея овлажнете кожата си. Друг риск носи ходенето бос около басейните – може да се заразите с гъбички на краката и ноктите. Поглъщането на водата в обществените басейни пък може да причини стомашно-чревни инфекции. Въпреки широкоразпространеното мнение, рискът от заразяване с пикочно-полови инфекции е нищожен поради хлорирането на затворените басейни, то има опасност от заразяване с трихомони и неспецифични бактериални инфекции на пикочно-половата система, особено ако правите секс във водата. Заразяването с гъбички на половите органи от басейн също е широкоразпространена митология. При хората с хронична гъбична инфекция на половите органи (най-вече жени) тя се изостря при посещение на водни басейни, но не поради зараза, а заради влажната среда. Жените, които имат проблем с гъбички на половите органи, трябва веднага след излизане от водата да сменят банските и да не се застояват дълго време във водата."

С уважение: П.Каляшева