дерматолог-венеролог

Вход за пациенти

Естетичните корекции - зависимостта на 21 век и нейните рискове

Пристрастяване/Зависимост

Пристрастяването е процес на създаване на психическа и/или физическа зависимост към определено вещество или действие, като обикновено този процес се развива с времето. Може да се разглежда и като продължаване употребата на вещество или извършването на дейността, въпреки негативните последствия, свързани с тях.

В крайната си форма проявата на зависимост е олицетворение на фокусирането единствено върху "тук и сега" поведение. В естетичната медицина и психологията това поведение се нарича Dysmorphophobia. Дисморфофобия - състояние, при което индивидът изпитва страх от външността си и това как го приемат околните. Или иначе казано - страх от грозота. Страдащите от дискорфофобия са сигурни, че са грозни и външният им вид е меко казано отблъскващ. В действителност това може да не е съвсем така.

Няма нищо необичайно човек да проявява интерес към външния си вид. Ние всички, или поне повечето от нас, го правим. Едно изследване с двайсет хиляди души показва, че 82 % от мъжете и 93 % от жените се стараят да подобрят начина, по който изглеждат, като няма нищо необичайно в това да не харесваш външността си.

Красота vs. Риск

Безспорно днес можем да говорим, че съществува силна зависимост към естетичните корекции. Нарастващият интерес към този тип медицина дава широк спектър от предлагани услуги както в регулираните медицински центрове и клиники, така и отваря дълбока дупка в "сивия сектор".

Все повече жени и мъже се стремят да подобрят вида си без да се налага хирургична намеса. Много често желаната промяна трябва да се случи бързо и затова доста често ключова роля играе достъпността на естетичните процедури, като дермални филъри, ботулинов токсин и/или лазерни интервенции.

Не веднъж е повдигана темата за това КОЙ има право да инжектира хиалуронови пълнители, ботулинов токсин или да използва определени лазерни технологии. Нека не забравяме, че това са само дерматолози или пластични хирурзи, които са минали редица обучения в страната и чужбина за да бъдат сертифицирани и обучени за работа с апаратите и продуктите.

За съжаление, в България често се подминава с лека ръка сериозността на страничните ефекти и негативните последици, причинени било то от неправилно поставен продукт или нискокачествен такъв. Хората трябва да знаят и да бъдат информирани, че са възможни странични ефекти, че всъщност, подлагайки се на естетична процедура, може да се застраши състоянието им, дори здравето и живота им.

Някога споменавали ли са Ви, че при инжектиране на ботокс може да получите усложнения толкова сериозни, че можете да ослепеете? Или че може клепачите Ви да увиснат? Или... какво ли още не?

Ами хиалуроновите пълнители - ако не се инжектират правилно могат да запушат кръвоносен съд, което да доведе до некроза на тъканта?

Отговорност

Естетичната медицина е бързо развиваща се наука, към която трябва да се адаптираме и информираме всеки ден. Точно поради тази причина не бива да подценяваме квалификацията на лекарите, които се сблъскват ежедневно със случаи на "грешки", направени от неопитни или неквалифицирани за дейността лица. Доста често срещано явление е филъри и ботокс да се поставят от козметици, в нестерилна среда и недостатъчни знания.

Много често фактът, че една процедура може да Ви излезе по-евтино при някого, излиза всъщност не само по-скъпо, но и крие сериозен риск за здравето.

Всяко инжектиране в кожата крие рискове. Например, ако използваните инструменти не са стерилни, могат да причинят различни възпаления. Ако третираното място не е добре почистено, също могат да се получат различни възпалителни процеси. Това са по-малките проблеми. Недоброто познаване на анатомията на лицето, методиката за работа, липсата на обучение и подготовка от страна на специалиста би могла да доведе до сериозни за здравето последствия. Засягане на кръвоносни съдове, инжектиране на неправилното място (което може да доведе до блокиране мимиката на лицето, отпускане на клепача например), възпалитени реакции в следствие замърсяване или друго. Това са малка част от рисковете, които стоят пред нашия избор.

Всички пациенти да знаят, че в цената, която заплащат за избраната процедура, влиза и осигуряването на безопасна среда за провеждането й, правилното съхранение на материалите, стерилност на инструментите и манипулацията и т.н.

Качеството има своята цена, точно затова и фирмите производители на продукти и уреди за естетични интервенции ежегодно инвестират хиляди в разработването, проучването и достигането на доказателства за безопасността и ефективността им.

Предварително проучете предлаганите процедури и услуги, като започенете със специалиста, неговите знания, преминати обучения и специализации, мястото, в което ще Ви бъде проведено лечението, продуктите и уредите, които се използват. Изисквайте сертификат за автентичност и произход.

Последствията за здравето могат да бъдат огромни и дори крият риск за живота! Регистрирани са редица случаи на безвъзвратно ослепяване след неправилно поставяне на филъри, има опасност и за микроинсулт, когато частици от филъра попаднат в церебралните артерии и ги запушат.

Не рискувайте! Бъдете информирани и направете най-добрия избор! Поставяйте здравето на първо място!